NOHTI IN 11 STVARI, KI JIH NAJBRŽ NE POZNATE

Nohti na rokah rastejo hitreje kot na nogah

Na rokah nohti rastejo v povprečju 3,5 milimetrov na mesec. Nohti na dominantni roki, ki jo največ uporabljate, rastejo hitreje. Nohti na nogah, pa rastejo v povprečju 1,6 milimetrov na mesec.

Bele pike na vaših nohtin ne kažejo pomanjkanja kalcija

Pomanjkanje kalcija ali cinka, ki povzroča bele pike na nohtih, je najpogostejši mit. Resnica je, da so bele pike običajne in neškodljive in nikakor ne kažejo specifične pomanjkljivosti vitamina. Najverjetneje so znaki prejšnje poškodbe nohtne plošče (trdi del nohta) ali matrice (vir nohtne plošče, ki se nahaja pod kožico).

Nohte sestavljajo enake snovi kot lasje

Tako nohti, kot lasje so sestavljeni iz keratina. To pomeni, da so enaka živila, ki so dobra za vaše lase, dobra tudi za vaše nohte. Raznolika prehrana bogata z vitamini, antioksidantnimi sadeži, beljakovinami in minerali je ključna za zdrave nohte in lasje. Keratin je beljakovina, zdrave maščobe in olja pa so tudi potrebne za ohranjanje zdrave kože, las in nohtov.

Moški nohti rastejo hitreje kot ženski

Razen med nosečnostjo, lahko nohti pri ženski rastejo hitreje.

Grizenje nohtov se imenuje onihofagija

To je tudi najpogostejša razvada, ki je posledica živčnosti. Približno polovica otrok med 10 in 18 leti grize svoje nohte, po podatkih WebMD-a. Čeprav je grizenje nohtov večinoma neškodljivo, obstajajo določena tveganja, da pride do okužbe kože in nohtne posteljice.

Vaši nohti potrebujejo kisik

Zelo veliko boste pripomogli k boljši oksigenaciji nohta, če boste zmanjšali čas, ko so vaši nohti nalakirani. Nohti so živo tkivo, ki potrebujejo kisik, kateri prodira skozi nohtno ploščo v nohtno posteljo. Če je noht dlje časa lakiran, dobesedno zamašite nohtno posteljo pod njim, kar pomeni, da se noht težje bori proti okužbam, kot so bradavice ali glivice. Poliranje in lakiranje nohta s časoma noht presuši in lahko postane manj fleksibilen in trden.

Nohti so okno celotnega telesa

Zelo veliko lahko dobro usposobljen dermatolog pove o vašem celotnem zdravju, samo s preučevanjem vaših nohtov. Razbarvana nohtna postelja, kapilare na kožicah, rumeni, beli ali ukrivljeni nohti. Vse to so lahko znaki, ki kažejo na resno bolezen. Zato, če opazite kaj nenavadnega na vaših nohtih, obiščite dermatologa.

Stres lahko negativno vpliva na vaše nohte

Poleg stresa, povezanega z grizenjem nohtov, lahko kronični stres zavira rast nohtov, je poročal HuffPost. Pomembno je, da obvladujemo stres in dovolj spimo za optimalno zdravje nohtov. Kronični stres in utrujenost negativno vplivata na naše nohte in lasje.

Obnohtna kožica ima svojo vlogo

Mnogi strokovnjaki priporočajo, da obnohtne kožice ne odstranite samo zaradi tega, ker potem noht zgleda lepše. Obnohtna kožica ima svojo vlogo, da zadržuje vlago in brani telo pred zunanjimi bakterijami. Zato je bolje, da jo ne odstranjujemo.

Trdota vaših nohtov je večinoma genetskega izvora

Kakšno obliko nohtov imate in kako hitro rastejo, je zapisano v vašem genskem zapisu. Nohti, ki se nenehno lomijo ali lupijo, pa lahko signalizirajo, da so presušeni. Ročno pranje, pospravljanje in čiščenje doma brez gumijastih rokavic, prepogosto manikiranje in uporaba razkuževalnih sredstev, prispevajo k temu, da se nohti sušijo. Da bi zaščitili svoje roke, uporabite kremo za nohte, ki jo redno uporabljate (ne samo enkrat dnevno). Tako bodo vaši nohti bolj čvrsti in lepši.

Vaš nohti potrebujejo kri za preživetje

Ste se kdaj spraševali, zakaj vaš noht po poškodbi včasih odpade? To je zato, ker mora biti za normalno rast noht dobro prekrvavljen, oksigeniran in preskrbljen z hranili. Ob poškodbi, npr. če brcnete v vrata ali si priprete prst, se prekinejo mikroskopske povezave, ki zagotavljajo prekrvavitev in pretok hranil in noht nima pogojev za obnavljanje. Zato odpade in ga nadomesti nov noht, ki ima vse pogoje, da zraste. Razen, če se poškoduje koren nohta pod kožico, kar pa pomeni, da bo noht trajno deformiran.

BI ŽELELI, DA SO VAŠI NOHTI ČVRSTI, ZDRAVI IN SVETLEČEGA VIDEZA TER BREZ GLIVIC?

Za vas imamo rešitev – OXILVER Nail solution za nohte
OXILVER Nail Solution za nohte vam bo v pomoč zlasti pri:
  • izboljšanju trdnosti in strukture,
  • hitrejši obnovi,
  • hidraciji in oksigenaciji,
  • ohranjanju zdravega in svetlečega videza,
  • blaženju simptomov različnih neželenih procesov na nohtih in obnohtni koži.
Pomaga tudi pri težavah z nohti, ki so pogosto posledica fizične poškodbe nohta, bakterijskega ali glivičnega vnetja, luskavice, itd.