ALI OBSTAJA REŠITEV ZA STAROSTNE PEGE?

Starostne pege, znane tudi kot sončne pege ali solarne lentige, so pogosta kožna težava starejših od 40 let. Temni madeži, ki se pojavijo na obrazu, rokah, ramenih in drugih delih telesa, so pogosto posledica prekomerne izpostavljenosti soncu, vendar obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k njihovemu nastanku.

Kaj so starostne pege?

Starostne pege se kažejo v obliki ploskih, rjavkasto obarvanih lis na koži, različnih velikosti in oblik. Pigmentni madeži so običajno neškodljivi, lahko pa vplivajo na človekov videz in samozavest. Kadar se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti, je nujen obisk zdravnika

Zakaj se starostne pege pojavijo?

Najpogostejši vzrok za pojav starostnih peg je dolgotrajna izpostavljenost soncu. UVA in UVB žarki stimulirajo proizvodnjo melanina, pigmenta, ki daje koži barvo in povzroči porjavitev. Njegova čezmerna proizvodnja na določenih predelih kože povzroči nastanek starostnih peg. Poleg sonca pa obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko pripomorejo k nastanku teh pigmentnih madežev.

Kaj, poleg sonca, še povzroča starostne pege?

 • Starost: z leti se regeneracija kože upočasni, kar lahko pripomore k kopičenju melanina na določenih predelih in pojavu starostnih peg.
 • Genetska predispozicija: nagnjenost k razvoju starostnih peg je lahko tudi dedna.
 • Hormonske spremembe: nosečnost ter jemanje kontracepcijskih tablet lahko povzročijo povečano proizvodnjo melanina.
 • Poškodbe kože: vnetje, brazgotine ali druge poškodbe kože lahko povzročijo hiperpigmentacijo kože.

Kako preprečimo nastanek starostnih peg?

Ključna je učinkovita zaščita kože pred sončnimi žarki:

 1. Uporaba sončne kreme z zaščitnim faktorjem ≥15 na izpostavljenih delih kože, tudi v oblačnih dneh.
 2. Izpostavljene dele telesa kot so obraz, vrat zaščitimo s klobukom, kapo, sončnimi očali.
 3. Izogibamo se soncu med 10. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši.

Kako odstranimo starostne pege?

Zavedati se je potrebno, da je učinkovitost metod odvisna števila in velikosti starostnih peg, tipa kože in drugih individualnih dejavnikov. Pred izbiro katere koli metode, se je potrebno posvetovati z dermatologom, ki bo predlagal najustreznejši način odstranjevanja ali posvetlitve starostnih peg.

Kemični piling: z uporabo kemične raztopine se s kože odstrani odmrle celice, kar spodbuja obnavo kože in zmanjšuje videz starostnih peg.

Lasersko zdravljenje: laser oddaja ozek snop svetlobe z visoko energijo, ki vpliva na melanin. Madeži se popolnoma odstranijo, vendar se lahko v nekaj letih ponovno pojavijo. Najprimernejši čas za odstranitev znamenj so temnejši in hladnejši meseci.

Topikalni izdelki za posvetlitev kože lahko vsebujejo:

 • Hidrokinon – zlati standard svetlenja kože, ki ga lahko predpiše le dermatolog, saj se lahko uporablja le v omejenih časovnih obdobjih. Zaradi neželenih učinkov, je njegova uporaba v kozmetičnih izdelkih prepovedana.
 • Tokoferol in derivati (Vitamin E) pomaga pri bledenju hiperpigmentacije.
 • Estri askorbinske kisline (vitamin C) ovirajo nastanek pigmenta.
 • Niacinamid (Vitamin B3) posvetli kožo, zmanjša produkte oksidacije kolagena in izboljša s starostjo povezano rumeno obarvanje kože.

Izdelek OXILVER® Skin gel: rešitev za starostne pege?

Raziskave kažejo, da ima aktivni kisik pomembeno vlogo pri obnovi in pomlajevanju kože. Kadar je oskrba celic s kisikom nezadostna, so gube in starostne pege prej opazne. OXILVER® Skin gel za kožo je edini izdelek na osnovi aktivnega kisika, ki je najboljši približek biološkemu oksidu, kot ga proizvaja naše telo.

V čem je skrivnost? Ob stiku gela s površino kože se sprosti aktivna oblika kisika, ki prehaja v človeške celice, in voda. Sproščeni kisik aktivira telesu lasten proces oksigenacije in regeneracije, medtem ko molekule vode poskrbijo za vlaženje površine in hidracijo celic.

OXILVER® Skin gel za kožo:

 • upočasni proces staranja kože
 • zmanjša globino gub in videz pigmentnih madežev
 • ne masti kože, temveč jo intenzivno vlaži in izboljšuje strukturo
 • se lahko kombinira z drugimi izdelki za nego kože in je primeren tudi kot podlaga za make-up
 • primeren za vse tipe kože, varen in učinkovit

Uporaba OXILVER® Skin gela: V zadostni količini ga nanesemo po želenem predelu kože obraza in telesa 2-3-krat dnevno. V primeru zrele kože, se priporoča vsakodneven nanos negovalnega olja ali kreme, ki koži zagotovita ustrezno elastičnost za regeneracijo kože.

VIRI:

Desai S. R. (2014). Hyperpigmentation therapy: a review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 7(8), 13–17.