NEGA NOHTOV, TAKO KOT NEGA KOŽE, POTREBNA TUDI SLEDNJA

Učinkovita nega nohtov, ko prihajajo meseci, veter, sneg in centralno ogrevanje, ki vodijo do dodatne izsušitve. Nohti lahko postanejo krhki, lomljivi in razplasteni. Kaj lahko storimo, da jih okrepimo in na kaj moramo biti pozorni?
Naše roke in z njimi nohti so najbolj izpostavljen del telesa. Vroče poletno vreme, morska voda in klor v bazenih so naše nohte izsušili, sploh če nismo poskrbeli za ustrezno nego. Prihajajo hladnejši meseci, veter, sneg in centralno ogrevanje, ki vodijo do dodatne izsušitve. Nohti lahko postanejo krhki, lomljivi in razplasteni. Kaj lahko storimo, da jih okrepimo in na kaj moramo biti pozorni?

DOLGOTRAJNO IZPOSTAVLJANJE VODI

Najpogostejši vzrok za krhke in lomljive nohte je pogosto umivanje rok (npr. delo v kuhinji, v frizerskih salonih in uporaba razkužil. Težave s trdnostjo in prožnostjo nohtov nastanejo, ker voda oziroma čistila dobesedno spirajo naravno vlago in olja v nohtih.

Na splošno imajo dodaten vpliv na krhkost, plastenje oz. cepljenje nohtov zunanji faktorji, kot so mila, šamponi, čistila, kemikalije, lahko tudi letni časi s suhimi obdobji. Rast nohta je tako upočasnjena ali celo ustavljena.

NEGA NOHTOV IN PRAVILNA MANIKURA

Nohte krajšamo do blazinice in pazimo, da se pri tem ne ranimo. Pomembno je, da nohti ob piljenju niso mokri ter da piljenje poteka v eno smer in ne naprej in nazaj, saj tako vedno znova odprejo konice, zaradi česar se začne noht cepiti.
Nega nohtov - odstranjevanja laka z acetonom
Odstranjevanje laka z acetonom poškodujejo ploščo nohta, izsuši kožo in nohte naredi še bolj občutljive. Lak odstranjujemo z odstranjevalci brez acetona, nato pa roke obvezno speremo z vodo in milom, ter nahranimo s hranilno kremo.
Pretirana uporaba lakov in gelov za nohte lahko poškoduje naravni noht, zaradi umetnih mas pa se lahko začnejo nohti zvijati. Če se pri odstranjevanju gela ali akrilnih nohtov uporablja neustrezna tehnika, lahko pride do poškodbe površine nohta in noht se začne tanjšati. Gela nikoli ne odstranjujemo na silo, s trganjem ali grizenjem. Takšno ravnanje lahko posledično privede do bolečine, vnetja in infekcije.

NEGA NOHTOV - POSKRBIMO ZA OBNOHTNO KOŽICO

Obnohtna kožica ima svojo vlogo, saj zadržuje vlago in brani telo pred mikrobi. Hkrati zaščiti nohtno matico, v kateri se nohtne celice razmnožujejo in ustvarjajo nov noht. Kadar je suha obnohtna kožica, pordela in vneta je potrebno poskrbeti za intenzivno nego rok in prstov. V kožo okoli nohtov lahko vmasiramo olivno olje, s čimer izboljšamo pretok krvi in preprečimo nastanek dodatnih razpok. Zmehčano obnohtno kožico nato nežno potisnemo nazaj.

NOHTI LAHKO RAZKRIVAJO BOLEZEN

Nohti so iz keratina, kompleksnega strukturnega proteina, ki je sestavni del kože, nohtov, las. Njihova vloga je, da ščitijo prste na rokah in nogah, hkrati pa so pokazatelj našega zdravja. Nekatera bolezenska stanja se lahko pokažejo v izgledu nohta. 

Nohti lahko razkrivajo bolezen
Takrat se lahko spremeni tudi njihova barva. Spremembe v strukturi nohtov dostikrat povzroči stres, zmanjšana imunska odpornost, nepravilna prehrana, pomanjkanje vitaminov A in B, pomanjkanje elementov kot sta železo, žveplo, nepravilno delovanje ščitnice, pojavijo se tudi v nosečnosti, zaradi slabe prekrvavitve, nepravilnega delovanja živcev in prirojenih motenj.

KAKŠNA JE UČINKOVITA NEGA NOHTOV?

  1. Poskrbimo za uravnotežene in zdrave obroke. Raznolika prehrana bogata z vitamini, antioksidanti, minerali, predvsem beljakovinami, je ključna za zdrave nohte, saj so le-te njihovi gradniki. Do zdravih nohtov si lahko pomagate tudi z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje biotin, folno kislino in vitamin B12.
  2. Naj bodo nohti vedno dovolj navlaženi. Da bo povrhnjica vedno navlažena in mehka, si pred spanjem roke in nohte namažimo z oljem, ki vsebuje vitamin E. Pomembno je tudi vlaženje telesa, kar dosežemo z zadostno količino dnevno popite vode.
  3. Ob pomivanju posode in čiščenju roke zaščitimo z rokavicami in zmanjšamo razkuževanje rok z razkužili na alkoholni osnovi.
  4. Uporabimo negovalne izdelke s pantenolom, ki poskrbi za nego, pravilno strukturo in trdnost nohtov. Ustvari zaščitni sloj in deluje izjemno regenerativno.

Pri težavah s krhkimi, lomljivimi in razcepljenimi nohti si lahko pomagate z inovativno kombinacijo aktivnega kisika in ionskega srebra v izdelku OXILVER® Nail solution za nohte v obliki pršila. Ta s procesom oksigenacije blaži simptome različnih neželenih procesov na nohtih in koži ter vidno izboljša njihov videz. Dodatna sestavina pantenol dostavlja vlago v notranjost nohtov in globje plasti kože ter deluje regenerativno. Ob stiku z nohti in kožo se pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki pomaga pri izboljšanju trdnosti nohta. OXILVER® Nail solution za nohte v obliki pršila na ta način pomaga pri celoviti zaščiti in obnovi poškodovanih nohtov ter izboljša hidracijo, strukturo in njihovo prožnost. Nohti postanejo bolj trdni, svetleči in manj lomljivi, koža pa bolj prožna, elastična ter mehka.