LUSKAVICA NA NOHTIH

Pri luskavici so poleg sprememb na koži, pogosto spremenjeni tudi nohti rok in nog. Kar 50 % bolnikov z luskavico ima spremenjene nohte, v kolikor pa je luskavici pridružen še artritis, so nohti prizadeti kar pri 90 % bolnikov. Zdravljenje luskavice na nohtih je težavno in za zadovoljiv učinek izboljšanja stanja je potrebno nekoliko več časa, kot za izboljšanje luskavice na koži.

Kakšni so znaki razcepljenih nohtov?

Pri luskavici na nohtih opazimo:

  • luknjičaste vdolbinice,
  • bele lise,
  • zadebelitev nohta,
  • ločitev nohta od nohtne postelje,
  • sprememba barve (v rumeno ali rjavo) ali razbarvanje nohta.

Na nohtu se lahko pojavi tudi dvigovanje nohta ali oniholiza nohtne postelje. Takrat se na nohtu pojavi belo območje, ki se loči od kože pod nohtom. Običajno se začne na konici nohta in sega proti korenu. Ob pritisku na noht se lahko pojavi bolečina, sploh pri nošnji zaprtih čevljev. Težavo predstavljajo tudi fini gibi prstov rok in povročajo bolečino.

Kako ločimo luskavico na nohtih od glivic na nohtih?

Spremembe nohtov pri luskavici so zelo podobne glivični okužbi nohtov, zato je za izključitev diagnoze glivic potreben mikrobiološki vzorec. Dermatolog s pregledom postružkov nohtov z mikroskopom in porastom gliv na gojišču, potrdi ali izkluči glivice. Simptomi luknjičastih vdoblin, belih lis, krvavenja pod nohti ter luščenje nohtov so glavni znaki, ki nakazujejo luskavico in izključujejo glivično okužbo.

Ob spremenjenih nohtih pomislimo tudi na poškodbe nohtov, vraščene nohte in nekatere druge kožne bolezni, ki se prav tako kažejo s spremembami na nohtih.

Zakaj se pojavi luskavica na nohtih?

Zakaj in kako se razvije luskavica na nohtih, ni povsem znano. Tako kot pri luskavici na koži, je ta posledica kombinacije genetskih in imunoloških dejavnikov ter zunanjih dejavnikov.

Spremembe na nohtih se zgodijo zaradi vnetnih sprememb na nohtni posteljici in na zarodnem delu nohta ali nohtnem matriksu. Luskavica se torej tvori že v korenu, zato posledično izrašča spremenjen noht.

Zdravljenje luskavice na nohtih

Pri luskavici na nohtih je lokalna, topična terapija s keratolitičnimi in kortikosteroidnimi kremami in mazili ter geli s kalcipotriolom le malo uspešna. Pri težjih oblikah lahko do blagega ali delnega izboljšanja stanja na nohtih privede sistemska terapija s peroralnimi zdravili (metotreksat, acitretin in ciklosporin) Znatno učinkovitejša pri zdravljenju psoritično spremenjenih nohtov so biološka zdravila.

Nasveti za preventivo in nego luskavice na nohtih

Kajenje, prevelika teža in alkohol povečajo tveganje za luskavico, zato se tem zunanjim dejavnikom izogibamo.

Preprečimo dodatne poškodbe na nohtih, ki stanje neizogibno poslabšajo.

Dobra skrb za nohte je najboljši način lajšanje simptomov luskavice na nohtih. Nohti naj bodo kratko obrezani in robovi gladko spiljeni. Pri čiščenju in delu z rokami je potrebno nositi rokavice.  Kadar je luskavica na nohtih na nogi, poskrbimo za udobne čevlje z dovolj prosora za nohte.

Pravilna nega nohtov. Vsak dan je potrebno nohte in obnohtno kožo ustrezno navlažiti, sploh po stiku z vodo. Pri negi uporabimo izdelke s sestavinami, ki poskrbijo za izboljšanje strukture in trdnosti ter hitrejšo obnovo nohtov. Kot odlična pomoč pri luskavici na nohtih se je izkazal OXILVER® Nail solution za nohte z aktivnim kisikom ter pantenolom. Deluje blago antiseptično in pomaga pri težavah, ki nastanejo kot posledica raznih sprememb (glivice, luskavica, bakterijska okužba…). Nohte oskrbi z aktivnim kisikom ter aktivira proces regeneracije in obnove. Pantenol privlači vlago iz ozračja in nase veže molekule vode, s tem nohte vlaži ter preprečuje njihovo dehidriranje, lomljivost in  luščenje. OXILVER® Nail solution za nohte tako pomaga pri celoviti zaščiti in obnovi spremenjenih nohtov ter izboljša hidracijo, strukturo in prožnost nohtov.

VIRI:

  1. Nataša Koser-Kolar: Psoriaza nohtov. PSORIAZA, luskavica / [urednik Kristina Koler Jagarinec]. Maribor: Društvo psoriatikov Slovenije, 2019; 74-75.
  2. Društvo psoriatikov: Psoriaza na nohtih [online].[Citirano 15.3.2023]