KOŽA DIABETIKOV IN SKRB ZANJO

Sladkorno bolezen spremlja veliko značilnih simptomov, med katerimi so tudi težave na koži. Koža diabetikov se hitreje izsuši, postane krhka in razpoka – še posebej je lahko prizadeta koža na nogah in stopalih pri starejših ljudeh. Praske, odrgnine, ki niso deležne ustrezne oskrbe se težko celijo ter pogoste okužbe, kot je atletsko stopalo in glivične okužbe nohtov, lahko eksplodirajo v resne težave.

KOŽA DIABETIKOV IN VPLIV SLADKORNE BOLEZNI NA KOŽO IN NOHTE?

Visoka raven sladkorja v krvi zaradi sladkorne bolezni lahko povzroči težave po celotnem telesu, vključno s težavami s kožo in nohti na nogah. Kar štirje od petih diabetikov imajo simptomatiko, med njimi prevladujejo starejši.

Suha koža

Telo želi odvečni sladkor izločiti preko ledvic in urina, pri čemer izgublja vodo, kar se pozna tudi na koži. Svoje prispeva tudi menjava suhega, ogrevanega zraka v stanovanju ter hladnega, mrzlega zunanjega zraka, ki kožo še dodatno izsuši. Zaradi presnovne bolezni se pri diabetikih pogosto zmanjša delovanje znojnic in lojnic, zato koža ne more shraniti dovolj maščobe in vlage. Suho kožo pogosto spremlja nenehno prisoten srbež, ki je lahko občasen ali stalen.

Vnetja kože in infekcije

Sladkorni bolniki z diabetično nevropatijo (to so okvare živčevja zaradi neurejenega krvnega sladkorja), so bolj nagnjeni k okužbam in zapletom. Čeprav nevropatija ne povzroča infekcij neposredno, zaradi zmanjšane občutljivosti hitreje nastanejo rane, ki se kažejo predvsem na nogah. Posledično ostanejo manjše poškodbe neopažene in so pogosto okužene. Vnetje se hitro pojavi, poškodbe pa zaradi slabe prekrvavljenosti zelo slabo celijo.

Dodatne težave prinaša dejstvo, da koža diabetikov tvori premalo znoja in se pregreva. Zaradi izgube občutkov in napazljivosti lahko nastane tudi razjeda ali ulkus. Najpogostejši zaplet nevropatije je diabetično stopalo, ki pogosto zahteva strokovno obravnavo. 

Koža diabetikov in vnetje kože ter infekcije

Okužbe in spremembe nohtov

Sladkorna bolezen lahko povzroči, da nohti na nogah porumenijo, se lomijo ali spremenijo svojo strukturo in izgled. Ker noht izgublja trdnost, postane porozen, kar ustvari idealno okolje za glivično okužbo. K hitrejši in pogostejši okužbi prispeva še moten občutek za bolečino in poškodbe nohtov, ki glivicam olajšajo vstop pod noht.

KOŽA DIABETIKOV - KAKO POSKRBETI ZANJO?

Vlaženje

Osnovna nega suhe kože temelji na nadomeščanju maščob in intenzivnemu vlaženju kože. Suho kožo je potrebno negovati prav vsak dan s hranilno kremo, ki vsebuje maščobe, poleg tega pa deluje tudi vlažilno. Če je koža zelo suha, se lahko pred nanosom kreme nanese kakovostno olje. To vedno nanašamo na vlažno kožo, saj tako nastane emulzija, ki vlaži in hrani kožo kar nekaj časa.

Za ureznine je potrebno poskrbeti takoj

Že najmanjše poškodbe kože ima lahko resne posledice. Ureznino je potrebno sprati z milom in vodo, ter poškodovano rano očisti z antiseptično raztopino. Če je potrebno, se rana prekrije s sterilno gazo.

OXILVER® Skin solution za kožo je raztopina z aktivnim kisikom s procesom oksigenacije in regeneracije poskrbi za pospešeno obnovo kožo in jo neguje. Deluje blago antiseptično, komplementarni učinek ionskega srebra še ojača protimikrobni učinek. Diabetiki imajo slabo prekrvavljenost kože in posledično slabo oskrbo s hranili in kisikom. OXILVER omogoča prav to – oskrbo kože in nohtov z aktivnim kisikom.

Izdelki Oxilver

Aktivni kisik v izdelkih OXILVER je pridobljen po posebnem postopku in predstavlja najboljši približek biološkemu oksidu, ki ga proizvaja naš imunski sistem. Posledica je ciljano uničenje škodljivih mikrobov brez neželenih učinkov na naše telo. Istočasno se sprosti aktivna oblika kisika, ki jo celica prepozna in sprejme. Ko le ta pride v celico, vstopa v mitohondrije, ki so pljuča in regenerator celice. Na ta način celica dobi kisik in energijo, ki sta potrebna za normalno opravljanje življenjsko pomembnih procesov in regeneracijo poškodovanih celic.

Dodane sestavine v OXILVER Skin izdelkih zagotavljajo nego, voljnost in sijoč videz kože. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju in pospešenemu celjenju kože. Hialuronska kislina je sestavni del kože in lahko nase veže do 1000-kratno količino vode glede na lastno maso. Aloe vera ima sposobnost prenosa aktivnih snovi, kar poveča vlaženje in obnovo kože

Viri:
  • Web MD: Diabetes and Your Skin: Take Care Every Day; October 2019 (Online dostop november 2021); www.webmd.com
  • GWA Podiatry: Nail and Skin Care Tips for Diabetic Feet; 2019 (Online dostop november 2021); www.gwapodiatry.com
  • Marija Mica Kotnik: Diabetik mora za kožo skrbeti vsak dan; revija Sladkorna, marec 2014, stran 8 in 9 (Online dostop november 2021); www.diabetes-zveza.si