HERPES NA USTNICI – KAKO HITRO PREGNATI TO BOLEČO NADLOGO?

Herpes na ustnici je pogosto virusno obolenje, ki ga povzroča virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1). Prva okužba s tem virusom se običajno pojavi že pred 20. letom starosti, saj so raziskovalci odkrili protitelesa proti virusu pri približno 80 % mladostnikov. Herpes na ustnici se pojavi v obliki bolečih mehurjev, vsaj ena tretjina okuženih pa ima to nesrečo, da se jim nadležni izbruhi ponavljajo.

Herpes na ustnici in kako se okužimo?

Virus se lahko prenese z direktnim stikom preko okužene kože, sluznice ali sline. Herpes na ustnici tako lahko dobimo s poljubljanjem, dotikom kože okužene osebe ali delitvijo okuženih predmetov, kot so balzam za ustnice, jedilni pribor ali britvice. Herpes na ustnici je najbolj nalezljiv kadar je mehurček počen in vlažen. Poleg herpes simplex virusa tipa 1, ki je najpogosteje povezana z izbruhom herpesa na ustnici, poznamo tudi herpes simplex virus tipa 2 (HSV-2). Ta vrsta je povezana z izbruhom genitalnega herpesa, vendar lahko obe vrsti virusa okužita tako ustnice kot intimne predele.

Herpes na ustnici in simptomi

Ko se oseba okuži ima virus do konca življenja. Ko virus ni aktiven, miruje v skupini živčnih celic. Pri nekaterih osebah se simptomi okužbe nikoli ne pojavijo, medtem ko imajo drugi periodične izbruhe okužb v obliki herpesa na ustnici.

Izbruh herpesa na ustnici poteka v 3 fazah, ki skupaj trajajo približno deset dni.

Prva faza (1. dan): na ustnici se pojavijo značilni opozorilni simptomi, kot so: ščemenje, srbenje, bolečina, pekoč občutek na koži. Po nekaj urah koža pordi, nato se pojavijo drobni mehurčki.

Druga faza (2. dan): nastanek večjih in manjših mehurčkov, napolnjenih s tekočino, ki vsebuje viruse. Ta tekočina je zelo kužna. Mehurčke spremlja močno draženje, rdečina in vnetje.

Tretja faza (3. dan): mehurčki se razpočijo in se razvijejo v razjede, ki jih obdaja vnetje. Vse skupaj spremljajo neprijetna bolečina, pordelost in oteklina na mestu vnetja.

Med 4. in 8. dnem se razjede počasi pričnejo celiti in nastane krasta. V primeru, da krasta poči (kar se pogosto zgodi), se lahko pojavijo manjše krvavitve in bolečine, ki jih lahko spremljata tudi srbenje in neprijeten pekoč občutek. Približno 9. ali 10. dan se krasta se odlušči in odpade.

 

Blog - herpes na ustnici - faze herpesa

Kaj so vzroki ponavljajočih izbruhov herpesa na ustnici?

Najpogostejši dejavniki, ki so povezani z izbruhom herpesa na ustnici so:

  • Dolga ali intenzivna izpostavljenost sončni svetlobi
  • Nedavna povišana telesna temperatura
  • Oslabljen imunski sistem
  • Čustveni stres
  • Menstruacija
  • Operacija
  • Telesna poškodba

Kadar so izbruhi herpesa na ustnici pogosti in se herpes pojavi tudi na ostalih delih telesa, je potrebno obiskati zdravnika. Ta lahko za zdravljenje herpesa predpiše protivirusna zdravila v obliki tablet s protivirusno učinkovino aciklovir.

Kako skrajšati zdravljenje in preprečiti ponoven izbruh herpesa na ustnici?

Pri tretiranju herpesa je pomembna pravilna in hitra obravnava z OXILVER® Skin gelom za kožo. Prvo uro je potrebno intenzivno nanašanje gela na področje herpesa na 5 minut, nato vsaj 3-krat na uro. Aktivni kisik prodre v področje izbruha okužbe in vzpodbudi regeneracijo prizadetega dela ustnice. Hialuronska kislina in Aloe vera zagotovita ustrezno vlago in elastičnost za pospešeno celjenje in mehčanje nastale kraste. Dodatek srebra v ionski obliki okrepi protimikrobno delovanje.

VIRI:

  • Encyclopedia: Herpes Simplex Virus (HSV) Mouth Infection (Online dostop marec 2022) www.urmc.rochester.edu
  • Koroška lekarna: Kako pozdraviti herpes na ustnicah? (Online dostop marec 2022) koroskalekarna.si
  • Opstelten W, Neven AK, Eekhof J. Treatment and prevention of herpes labialis. Can Fam Physician. 2008;54(12):1683-1687.