GELIRANI NOHTI: OBNOVA NOHTOV PO ODSTRANITVI GELA

Čeprav je permanentna manikura lepa in obstojna, lahko poškoduje naše nohte. Najpogostejše posledice tako geliranih kot tudi gelish nohtov so lomljivi, razplasteni in krhki nohti. Dolgotrajna uporaba pa lahko poveča tveganje za okužbe, alergične kožne reakcije ali celo prezgodnje staranje kože na rokah. Ko odstranjujemo plasti gela ali laka, se lahko zraven odstranijo tudi zgornje plasti nohta, zato takšen noht potrebuje posebno nego in regeneracijo. 

Nevšečnosti, ki jih lahko povzročijo gelirani nohti

 • Vnetje obnohtne kožice
Pogoste so poškodbe obnohtne kožice, ki nastanejo zaradi oblikovanja gela z ostro pilico ali potiskanja kože ob nohtu. Obnohtna kožica ima svojo vlogo, saj zadržuje vlago in brani telo pred mikrobi. Hkrati zaščiti nohtno matico, v kateri se nohtne celice razmnožujejo in ustvarjajo nov noht. Kadar jo obrežemo ali odrežemo, lažje pride do infekcije – sploh če pripomočki za nego nohtov niso sterilni.
 • Oslabljeni nohti
Pogosto geliranje lahko privede do dehidracije in tanjšanja nohtne plošče. Debela plast gela preprečuje prenos kisika skozi noht, kar lahko povzroči dodatno poslabšanje strukture nohta ter večjo možnost okužb. Pod nohtom je toplo, vlažno okolje, ki lahko izzove razvoj okužbe.
 • Odstranjevanje laka z luščenjem
Ko se barva začne luščiti, nas lahko hitro zamika, da se odstranjevanja lotimo sami. Vendar pa z luščenjem gela odstranimo tudi plasti nohta, s čimer poškodujemo površino. Sanacije takšne škode lahko traja več kot šest mesecev.
Blog - gelirani nohti - posledica geliranja

Kako obnoviti nohte po odstranitvi gelov in permanentnih lakov?

 • Nohtom privoščite odmor. Vsako leto je priporočljivo narediti pavzo med geliranjem nohtov ali uporabo gelish laka, ki traja 3 do 6 mesecev.
 • Naj bodo vaši nohti vedno dovolj navlaženi. Da bo povrhnjica vedno navlažena in mehka, si pred spanjem roke in nohte namažete s kakovostnim oljem ali bogato mastno kremo.
 • Nohte redno strižite.Če se vam nohti lomijo ob vsakem majhnem dotiku, jih skrajšate na kratko, obvladljivo dolžino.
 • Nosite rokavice. Ko pomivate posode, čistite ali opravljate kakršno koli “mokro delo”, nosite rokavice in zmanjšajte razkuževanje rok z razkužili na alkoholni osnovi.
 • Poskrbite za uravnotežene in zdrave obroke. Do zdravih nohtov si lahko pomagate tudi z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje vitamine (vitamini A, C in B kompleksa) in minerale (cink, selen).
 • Uporabite izdelke, ki spodbujajo obnovo nohtov.

Set za nego nohtov in obnohtne kože je prva pomoč pri poškodbah nohtov in obnohtne kože, ki jih povzroči gel ali gelish manikura. Set sestavlja OXILVER® Nail solution in OXILVER® Skin gel. Ob stiku raztopine ali gela s kožo in nohti se sprosti aktivni kisik, ki v kombinaciji z izbranimi dodanimi sestavinami kožo in nohte oksigenira, regenerira, neguje, čisti in deluje blago antiseptično. Pantenol v OXILVER® Nail solution dostavlja vlago v notranjost nohtov ter njihovo trdnost in prožnost.  OXILVER® Skin gel je primeren za nego obnohtne kože ter pomoč pri težavah s poškodovano, razcefrano obnohtno kožico. Uporablja se lahko tudi na nohtih za intenzivnejši in dolgotrajnejši učinek aktivnega kisika. 

Set za nego nohtov in obnohtne kože: 

 • regenerira nohtno posteljico
 • izboljša strukturo in trdnost nohtov
 • odpravlja porumenelost nohotov
 • vrne naraven svilnat lesk nohtov
 • okrepi obnohtno kožico in jo neguje
 • antiseptičen učinek ščiti pred zunanjimi vplivi  
Blog - gelirani nohti - Set za nohte in obnohtno kožo (link)

Viri:

 1. Rieder EA, Tosti A. Cosmetically Induced Disorders of the Nail with Update on Contemporary Nail Manicures. J Clin Aesthet Dermatol. 2016;9(4):39-44.
 2. Dinani N., George S. Nail cosmetics: a dermatological perspective. Clin Exp Dermatol. 2019:1–7.
 3. American Academy of Dermatology Association. Manicure and pedicure safety (Online April 2022) https://www.aad.org/