AKNE IN 9 NASVETOV, KI VAM BODO POMAGALI PRI TEŽAVAH Z NJIMI

Akne lahko prizadenejo ljudi vseh starosti in obeh spolov.

Ženski spolni hormoni nastanek aken celo nekoliko zavirajo, moški spolni hormoni pa spodbujajo, zato se v času pubertete dečki pogosteje srečujejo z aknami.

V času spolne dozorelosti, ko se delovanje hormonov umiri, akne ponavadi izginejo. Pri ženskah se lahko ponovno pojavijo okoli 40. leta, saj takrat začne upadati tvorba ženskih spolnih hormonov.

AKNE IN 9 NASVETOV, KI LAHKO POMAGAJO PRI TEŽAVAH Z AKNAMI ALI JIH VSAJ OMILIJO:

1. Vzdržujte čistočo obraza:
Ne glede na to, ali imate akne, je pomembno, da dvakrat dnevno umijete obraz, da odstranite nečistoče, odmrle kožne celice in dodatne maščobe s površine vaše kože. Dovolj je, da se umijete dvakrat dnevno, pogostejše umivanje lahko povzroči več škode kot koristi. Uporabite toplo, ne vročo vodo in blago čistilno sredstvo. Izogibajte se čiščenju kože s pripomočki za piling obraza. Nežno ga operite z mehko krpo ali kar z rokami. Vedno dobro sperite in nato posušite obraz s čisto brisačo. 

2. Uporabite vlažilne kreme:
Mnogi izdelki za tretiranje aken vsebujejo sestavine, ki kožo osušijo, zato vedno uporabljajte vlažilno kremo, ki zmanjša suhost in luščenje kože. Poiščite “nekomedogeno” kremo, kar pomeni, da ne sme povzročiti aken. Obstajajo vlažilna sredstva za mastno, suho ali kombinirano kožo. 

3. Naličite se zmerno:
V času bolj intenzivnega pojava aken, se izogibajte pudra in rdečila. Če se naličite, si nujno umijte obraz ob koncu dneva. Če je mogoče, izberite kozmetiko brez olja, dodanih barvil in kemikalij. Izberite ličila, ki so označena kot “nekomedogena”, kar pomeni, da ne smejo povzročiti aken. Pred nakupom preberite seznam sestavin. 

4. Pazite, kaj daste na lase:
Izogibajte se uporabi dišav, olj ali gelov na laseh. Če pridejo na obraz, lahko blokirajo kožne pore in dražijo kožo. Uporabite nežen šampon in balzam. Mastni lasje lahko še bolj naoljijo kožo na obrazu, zato si pogosto umivajte svoje lase, še posebej, ko so akne bolj intenzivne.
Imate dolge lase? Poskrbite, da se ne dotikajo obraza. 

5. Čim manj se z rokami dotikajte obraza:
Izogibajte se dotikanja obraza ali slonenja na dlaneh z lici ali bradi. Ne samo, da lahko razširite bakterije, lahko tudi razdražite že vneto obrazno kožo. S prsti nikoli ne stiskajte mozolje, ker lahko privede do okužbe in brazgotin.

6. Izogibajte se soncu:
Sončni ultravijolični žarki lahko povečajo vnetje in rdečino ter povzročijo hiperpigmentacijo po tem, ko se pojavi vnetje. Nekatera zdravila proti aknam lahko povzročijo, da je vaša koža bolj občutljiva na sončne žarke. Bodite čim manj na soncu predvsem med 10h in 15h ter nosite zaščitna oblačila. Ne glede na to, ali imate mozolje ali ne, vedno uporabljajte zaščito proti soncu s širokim spektrom s 30 ali več SPF vsaj 20 minut pred izpostavitvijo soncu. 

7. Nahranite svojo kožo:
Večina strokovnjakov se strinja, da nekatera živila, kot čokolada, ne povzročajo mozoljev. Kljub temu se je smiselno izogniti mastni hrani in »junk« hrani ter dodajte več svežega sadja in zelenjave ter celih zrn v vašo prehrano. Mlečni izdelki in živila z visoko vsebnostjo predelanega sladkorja lahko sprožijo akne. Izogibajte se jih.

8. Redno telovadite:
Redna vadba je dobra za celotno telo, vključno z vašo kožo. Ko vadite, se izogibajte nošenju oblačil ali uporabi opreme za vadbo, ki lahko povzroči draženje. Stuširajte se takoj po vadbi.

9. Sprostite se:
Nekatere raziskave povezujejo stres z nastajanjem mozoljev ali aken. Vprašajte se, kaj vas spravlja v stres in ga poskušajte zmanjšati. Privoščite si čas zase in se sprostite.

PREIZKUSITE INOVATIVNO REŠITEV ZA AKNE

Na voljo je izredno učinkovit nov izdelek za odstranjevanje in preprečevanje tegob zaradi aknavosti. OXILVER® Skin solution za kožo in OXILVER® Skin gel za kožo sta inovativni kombinaciji aktivnih kisikovih spojin. Inovativna kombinacija s procesom oksigenacije blaži simptome neželenih procesov na koži zaradi aken ter vidno izboljša njen videz. Ob stiku raztopine ali gela s površino kože se sprosti aktivni kisik v obliki številnih drobnih mehurčkov, ki površino čistijo, negujejo, hidrirajo in oksigenirajo.