TRDE, RAZPOKANE PETE - TEŽAVA, KI POSTANE POSEBEJ OČITNA POLETI

Trde, razpokane pete so pogosta težava stopal. V večini primerov so zgolj estetska nadloga, lahko pa se zgodi, da postane stanje, hoja ali pritisk na peto zelo boleč. Koža se namreč lahko izsuši do te mere, da nastanejo razpoke ali ragade, ki začnejo krvaveti, v najhujšem primeru pa lahko pride tudi do infekcije. 

Kaj povzroča trde, razpokane pete?

Najpogostejši vzrok je pretirana izsušenost kože. Koža na področju pet in stopal ima namreč drugačno zgradbo kot drugod po telesu. Na teh predelih ni lojnic in koža ne proizvaja potrebnih maščob, zato je že sama po sebi nagnjena k izsušitvi. Nastanek odebeljene, trde kože ali hiperkeratoze je eden od prvih zaščitnih odzivov, ki ga sproži povečana mehanska obremenitev. Zelo suha in poroženela koža zato začne pokati.

Drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na vzrok razpokanih pet, so:

 • stoječe delo,
 • prekomerna telesna teža,
 • nošnja odprtih čevljev in sandalov, ki peteam ne zagotavljajo zadostne opore,
 • nekatera zdravstvena stanja, ki povzročajo izsušitev kože (sladkorna bolezen, premalo delujoča ščitnica),
 • nekatere kožne bolezni (luskavica, dermatitis). 

Ali so trde, razpokane pete nevarne?

Prvi znak razpokanih pet je nastanek suhe, trde, zadebeljene kože okoli roba pete. Ta predel je lahko rumeno ali temno rjavo obarvan. Nastanejo majhne razpoke, koža se lahko lušči in srbi. Če razpok ne saniramo, lahko koža poči tako globoko, da pride do krvavitve, bolečine in nelagodja med hojo, posledično pa tudi do vnetja in infekcije.

Razpokane pete so še posebej zaskrbljujoče za bolnike s sladkorno boleznijo. Zaradi zmanjšanega občutka za bolečino, lahko ostanejo razpoke neopažene in so pogosto okužene. Vnetje se hitro pojavi, poškodbe pa zelo slabo celijo.

Kako lahko odpravimo trde, razpokane pete?

 • Na prvem mestu je zadosten vnos tekočine v telo. Za zdravo, svežo in lepo kožo je treba piti dovolj vode.

 • Med kopanjem in tuširanjem redno odstranjujemo poroženelo kožo s pomočjo posebnega kamna ali pilice za nego stopal. Trde kože nikoli ne odstranjujemo z britvico ali škarjami, saj tako povečamo tveganje za poškodbo in razvoj okužbe.

 • Najboljša preventiva pred nastankom razpokanih pet je ustrezna nega. Zaradi izsušenosti potrebujejo lahko vlažilno emulzijo, ki bo omogočila elastičnost in prožnost kože. Na voljo so posebni pripravki za pete, ki vsebujejo keratolitike (odstranjujejo poroženele plasti kože) ali sredstva za zadrževanje vode kot so urea, salicilna kislina, alfa-hidroksi kisline.

 • Kadar se kljub trudu ne moremo znebiti trdih, razpokanih pet, je potrebno obiskati strokovno pomoč, kot npr. medicinska pedikura ali obisk zdravnika.
blog-pete-3

Kako nam lahko pri trdih, razpokanih petah pomaga AKTIVNI KISIK?

Aktivne kisikove spojine v OXILVER® Nail solution v kombinaciji z ionskim srebrom in pantenolom so izbor za vlaženje in blaženje suhosti, poroženelosti in razpokanosti kože. OXILVER® Nail solution poskrbi za obnovo in oskrbo kože s kisikom, deluje blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenira, čisti in neguje.

NASVET OB UPORABI:

OXILVER® Nail solution je hidratanten in ne vsebuje maščobne faze. Da koži vrnemo elastičnost, predhodno uporabimo lahko emulzijo ali kapljico rastlinskega, ki ga vmasiramo v mokro kožo. Priporočamo lekarniško olivno olje, odsvetujemo pa kozmetična oz. odišavljena olja, ki še dodatno dražijo kožo. 

VIRI:

 1. Hashmi, F., Nester, C., Wright, C., Newton, V., & Lam, S. (2015). Characterising the biophysical properties of normal and hyperkeratotic foot skin. Journal of foot and ankle research8, 35. https://doi.org/10.1186/s13047-015-0092-7
 2. Epodiatry. Cracked heels. [Online dostop Julij 2022]; http://www.epodiatry.com/
 3. DermNet NZ. Cracked heel. [Online dostop Julij 2022]; https://dermnetnz.org/
 4. Lekarnar.com. Nega stopal pri diabetikih [Online dostop Julij 2022]; https://www.lekarnar.com/