SVETOVNI DAN ATOPIČNEGA DERMATITISA

14. septembra smo obeležili Svetovni dan atopijskega dermatitisa – dan, na katerega se skupnost bolnikov združi za boljšo ozaveščenost, razumevanje in standarde nege atopijskega dermatitisa. Atopijski dermatitis je izredno obremenjujoč za bolnike in njihove družine ter močno vpliva na vsakodnevno življenje in duševno zdravje ter pogosto privede do povečanega tveganja razvoja drugih bolezni. Večdimenzionalna narava bolezni zahteva posebno nego kože in zdravljenje.

Kaj je atopični dermatitis?

Atopijski dermatitis je ena najbolj pogostih kroničnih bolezni kože, ki prizadene do 20 % otrok in mladostnikov, pojavnost bolezni v odrasli dobi pa se giblje od 2 do 10 %. Glavna simptoma atopijskega dermatitisa sta vneta, suha koža in srbež. Pri dojenčkih je značilno prizadeta koža obraza, pri majhnih otrocih so vneta žarišča po okončinah, pri mladostnikih in odraslih so prizadeti pregibi velikih sklepov, vrat in obraz. Bolezen se pojavlja v zagonih, z obdobji izboljšanj in poslabšanj. Trajanje bolezni je težko predvideti, v najhujših primerih so težave prisotne vse življenje.

Kaj so vzroki za atopični dermatitis?

Atopični dermatitis je zapletena kožna bolezen, ki ga povzročajo številni različni dejavniki:

 • genetski dejavniki – lahko je posledica genetske predispozicije za atopične bolezni (atopični ekcem, seneni nahod, astma, koprivnica in druge alergije). To pomeni, da če ima eden ali oba starša eno izmed oblik atopičnih stanj, je bolj verjetno, da jo bo imel tudi otrok.
 • okvara barierne funkcije rožene plasti kože – ker je izguba vode skozi epidermis povečana, ta postane suha, luščeča in lažje prepustna za alergene, bakterije, viruse in dražeče dejavnike iz okolja.
 • imunološki odzivi – imunološko neravnovesje v delovanju limfocitov Th1 in Th2 ter posledično zvišani imunoglobulini IgE.
 • nevroimunske interakcije
 • spremembe kožnega mikrobioma – v predelu atopičnega ekcema je raznolikost mikrobov na koži manjša, glede na primerljiv predel zdrave kože. Okužba z Staphylococcus aureus (S.aureus) je prisotna pri več kot 70 % bolnikih.
 • specifični poslabševalni dejavniki iz okolja – prehrambeni (kravje mleko, jajca, pšenična moka, soja in arašid), kontaktni in inhalacijski alergeni (pršica v hišnem prahu, pelodi in živalska dlaka).
 • nespecifični poslabševalni dejavniki iz okolja – neustrezna mila, agresivni deteregenti, volna, sintetika, potenje…).
 • psihosomatski vplivi
 • avtoimunost – pri hudih in kroničnih oblikah bolezni so ugotovili zvišane vrednosti IgE proti različnim avto-antigenom v koži, ki dodatno prispevajo k vzdrževanju kroničnih vnetnih procesov v koži.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa in nega

Zdravljenje je prilagojeno bolniku, tipu kože, starosti, stopnji vnetja in obsežnosti kožnih sprememb. Osnovna protivnetna zdravila za zdravljenje atopičnega dermatitisa so lokalni kortikosteroidi v obliki mazil, ki se dobijo na recept.  Za zmanjšanje hudega srbenja dermatolog lahko predpiše antihistaminske tablete in celo antibiotik, če se pojavi okužba kože.  Težje oblike se zdravijo s sistemskimi imunosupresivi in tarčnimi zdravili. Pri težje potekajoči obliki atopičnega dermatitisa se lahko uporabi tudi fototerapija.

Pomembno vsakdanje opravilo je redna nega občutljive, stanjšane in suhe kože. Zajema vsakodnevno kratkotrajno kopanje, uporabo sindetov ali gelov brez mila, umivanje oz. tuširanje z mlačno vodo, ki kože ne izsuši oziroma jo lahko celo navlaži ter zmanjša kolonizacijo z mikrobi. Zadostna in učinkovita rehidracija kože je namreč ključni dejavnik pri negi suhe kože. Za nego se priporoča uporaba emolientnih mazil, ki na koži ustvarijo tanek, neprepusten, zaščitni film in preprečijo izgubljanje vode iz kože.  Hkrati imajo dodane hidrofilne snovi, ki povečajo zmogljivost zgornjih plasti kože za vezavo vode. Emolientne pripravke najdemo tudi v obliki losjona ali krem ter kopeli in mil. Uporabljena negovalna kozmetika naj ne vsebuje dišav in konzervansov, ki dražijo kožo in sluznico.

V primeru kožnih okužb, ki se kažejo kot roseča, z medenimi krastami obložena žarišča je koristna tudi uporaba antiseptičnih pripravkov in kopeli.

V primeru akutnega vnetja sta priporočena nanos cinkove kreme in mokro povijanje.

Atopijski dermatitis in OXILVER® Skin

Izjemno pomoč ponujajo izdelki s hilauronsko kislino, ki lahko nase vežejo do tisočkratno količino vode kot je njena molekulska masa in tako poskrbi za izdatno navlaženost kože. Izvlečki rastline Aloe vera so prav tako pravi izbor za zadrževanje vlage v koži ter za povečanje njene prožnosti. Hkrati kožo pomirjajo in odlično hladijo. Pri opisanih težavah na koži se priporočajo izdelki, ki ponujajo dovoljšnjo oskrbo kože s kisikom (oksigenacijo) npr. izdelki z aktivnimi kisikovimi spojinami, s čimer se ta hitreje obnovi (regenerira). 

Omenjene učinkovite substance za nego kože sestavljajo terapevstko kozmetiko OXILVER®. OXILVER® Skin Gel za kožo poskrbi za obnovo in oskrbo kože s kisikom, prizadeto mesto pa neguje in čisti. Deluje tudi blago antiseptično in zavira razmnoževanje patogenih mikrobov na koži.

VIRI:

 1. Točkova Olga. Atopijski dermatitis pri otrocih. Farm Vestn 2021; 72: 292–298;
 2. Global Allergy and Airways Patient Platform [Internet]. World Atopic Eczema Day 2022 [citirano 2022 Sept 26]. https://gaapp.org/
 3. Zavod Atopika. Zdravljenje atopijskega dermatitisa [citirano 2022 Sept 26]. https://www.atopika.org/atopijski-dermatitis