SUHA KOŽA, KI JE UTRUJENA OD SONCA IN SE LUŠČI - KAKO POSKRBETI ZANJO?

Dnevi so se začeli krajšati in vročina se je umaknila svežim jesenskim jutrom. Poleg sprememb vremena, pa lahko opazimo tudi nekaj razlik na svoji koži. Stopnja hidracije kože se spreminja z letnimi časi in številna kožna stanja so povezana s temperaturo in vlago.

Vloga kože je varovanje telesa pred škodljivimi zunanjimi mehanskimi dejavniki kot so UV-sevanje, okužbe z mikroorganizmi, temperatura, kemikalije in izhlapevanje vode. Najpomembnejšo zaščito predstavlja povrhnjica, ki jo tvorijo poroženele celice in lipidi. Če je ta zaščitna funkcija naše bariere oslabljena, pride do povečanega izhlapevanja vode in izsuševanja kože, kar je vidno kot drobno luščenje kože.

SONČENJE, KLOR IN SOL TERJAJO SVOJ DAVEK

Poleti se poveča potenje in količina izločenega sebuma iz žlez lojnic. Prav tako ne smemo zanemariti, da izpostavljanje soncu, klorirani vodi in kemijskim dodatkom v različnih kremah in ličilih, lahko izzove spremembe na koži. Zaradi kombinacije različnih dejavnikov se poškoduje zaščitni plašč kože. Ker ne more uravnavati svoje navlaženosti, se pojavi pordelost, luskavost in srbenje. Suha koža je pogosto občutljiva in podvržena prezgodnjemu staranju. Razpokana in izsušena koža je tudi pogost spremljevalec vnetnih ali bolezenskih stanj kože, kot so atopijski dermatitis, ekcemi in luskavica. S pomočjo ustrezne nege je pomembno, da kožo vrnemo v ravnovesje in iz nje zbrišemo nezaželene sledi poletja.

VODA, VODA IN ŠE ENKRAT VODA

Voda predstavlja približno 60 – 70 % telesne teže človeka. Pri otrocih je delež večji, s starostjo se zmanjšuje. Naše telo je vreča vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi. Povečanje vnosa vode v telo bo pozitivno vplivalo na naše splošno zdravje, navsezadnje naša koža vsebuje 64 % vode. Pomaga pri prebavi, prekrvavitvi, absorbciji hranil in vitaminov ter odstranjuje toksine iz telesa in kože. S povečanim vnosom vode se poveča elastičnost, prožnost in sijaj kože.
Voda predstavlja 60-70% telesne teže človeka in je zanj še kako pomembna
Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati, predvsem s popitimi tekočinami. Nekaj vode zaužijemo s hrano, nekaj se je tvori pri presnovi hranil v telesu. Za osnovne fiziološke potrebe odrasle osebe, naj bi zadoščalo povprečno 2-3 l, za otroke 1 l na dan.

PILING POVEČA SIJAJ KOŽE

V prvem koraku s pomočjo nežnega pilinga osvobodimo kožo odmrlih kožnih celic, odvečna olja, toksinov in umazanije. S pomočji pilinga se spodbudi pretok krvi in s tem tudi regeneracija naše kože. Po tem je bolj dovzetna za nadaljno nego in sestavine lahko lažje prodrejo v kožo.

VELIKA KOLIČINA VLAŽENJA

V naslednjem koraku je pomembna uporaba izdelkov, ki kožo intenzivno vlažijo, kar je ko nastopi suha koža, zelo pomembno. Pri negi izberemo izdelke, ki vsebujejo naslednje sestavine:

ALOE VERA:
Aloja vera je znana po svojem vlažilnem, pomirjevalnem in regenreacijskem učinku. Bogata je s polisaharidi, ki omogočajo intenzivno vlaženje in ji dajejo gelu podobno strukturo. MineralI, encimI, aminokisline in vitaminI dajejo koži pomembna hranila za rast novega, zdravega tkiva in s tem pospešujejo obnovo kože.

HIALURONSKA KISLINA:
Hialuronska kislina je sestavni del kože in lahko nase veže do 1000-kratno količino vode glede na lastno maso. Ker doprinese k intenzivnemu vlaženju kože, je ta bolj prožna, napeta in gladka.

POSRBIMO ZA REGENRACIJO KOŽE

Raziskave kažejo, da ima pomembno vlogo pri regeneraciji kože AKTIVNI KISIK. Pomanjkanje kisika na celičnem nivoju lahko privede do motenj v procesu obrambe in obnove celic.

Aktivna oblika kisika vstopa v celične cikluse in dvigne energetski potencial celice. Vstopa tudi v mitohondrije, kjer je nujno potreben pri procesih nastajanja beljakovin preko številnih biokemijskih reakcij. Nove beljakovine se nato vgradijo v celico in omogočijo njeno hitrejšo obnovitev.

DODATEK MAŠČOBNE FAZE

Čeprav je vlaženje zelo pomembno pri hidrataciji kože, so lipidi tisti, kateri uravnavanjo kolčino vode v koži. Z nanosom ustreznih lipidov namreč dosežemo “okluziven učinek”, kar pomeni, da preprečimo izhlapevanje vode skozi koži in vzpodbudimo njen prehod iz spodnjih v zgornje plasti kože. V ta namen lahko koristimo naravna olja kot so oljčno olje, avokadovo, mandljevo in jojobino. Uporabimo lahko tudi lahko emulzijo – kombinacijo lahkega losjona in rastlinskega olja.