SRBEČA KOŽA VODI V ZAČARAN KROG PRASKANJA

Srbeča koža je pogosta dermatološka težava, ki običajno narašča s starostjo. Pri nekaterih posameznikih je lahko stanje tako hudo, da vpliva na spanec in kakovost življenja. Čeprav je srbeča koža najpogosteje simptom za katero od kožnih bolezni kot so dermatitisi ali alergijske reakcije, pa je lahko tudi pomemben znak, ki nakazuje prisotnost katere od sistemskih bolezni.

Kakšni so simptomi srbeče kože?

Vsakdo pozna občutek srbenja, vendar je ta pojem težko opredeliti. Ta neprijeten občutek na koži najlažje opišemo kot »dražeč občutek, ki izzove željo po praskanju«. Rezultat tega je refleks praskanja, katerega namen je odstranitev škodljivega dražljaja. Praskanje lahko nudi začasno olajšanje, vendar lahko pogosto praskanje srbečico še poslabša ter poškoduje kožo, ki se nato odebeli in pošilja nova sporočila o srbečici v možgane – tako se začne začarani krog srbečice.

Kaj je vzrok za srbečo kožo?

Srbenje je najpogosteje posledica vnetja kože – običajno kožnega obolenja. Ostali vzroki so lahko bolezni notranjih organov (bolezni jeter, ledvic, krvi, ščitnice, presnovna obolenja, rakave bolezni, bolezni ščitnice), psihogeni dejavniki (tesnobna in depresivna stanja, psihiatrična obolenja) in motnje osrednjega živčevja.

En sam mehanizem ne more pojasniti vseh vzrokov srbenje. Histamin, ki se sprosti iz mastocitov (celic vpletenih v alergijske in vnetne reakcije) sproži lokalni edem (oteklino) ter draži živčne končiče, kar povzroča srbenje ali bolečino. Vendar je potrebno upoštevati, da so v mehanizem srbenja vpleteni tudi številnih drugi kemični mediatorji.

Dermatološki vzroki za srbečo kožo

Suha koža je sama po sebi vzrok za močno srbenje, še posebej pogosta težava starejših. Srbečico lahko poslabšajo okoljski dejavniki, kot so hladen in suh zrak ter centralno ogrevanje. Atopični dermatitis je kronična kožna bolezen, ki se običajno pojavi že v otroštvu. Zanj je zelo značilno srbenje ter suha, zaradi praskanja zadebeljena oziroma usnju podobna koža.  Alergijski kontaktni dermatitis je lahko posledica izpostavljenosti alergenom, kot so nikelj, lateks, kozmetika, strupene rastline ter nekatera zdravila.

Kaj lahko še poslabša srebečo kožo?

Srbenje kože se poslabša s številnimi zunanjimi dejavniki:

  • suho vreme, centralno ogrevanje in klimatske naprave;
  • temperaturna nihanja;
  • sončne opekline;
  • neustrezna higiena (neustrezni izdelki za čiščenje kože);
  • prepogosto umivanje s prevročo vodo (akvageno srbenje);
  • agresivna čistila in sredstva za pranje perila;
  • prehrana;

Kako negovati srbečo kožo?

Ker suha koža poslabša srbenje, je na prvem mestu ustrezna hidracija kože z mazili, ki so mastna, vendar hkrati najbolje zadržijo vlago v koži (velikokrat vsebujejo vazelin). Olja, emulzije ali vlažilne kreme je najbolje na kožo nanesti takoj po tuširanju, ko je koža še rahlo vlažna. Izogibati se je potrebno vročim kopelim in tušem ter uporabljati le blaga mila. Priporočljivo je izogibanje kontaktnim alergenom, kot so čistila, dlaka hišnih ljubljenčkov ter volna ali sintetične tkanine.

Oxilver in srbeča koža

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti in srbenja kože. OXILVER® Skin gel poskrbi za obnovo in oskrbo kože s kisikom, deluje blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenira, neguje in čisti. Aktivni kisik sam ali v kombinaciji z ioniziranim srebrom zavira rast mikrobov, ki se razvijejo na površini  kože zaradi praskanja. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

VIRI:

  1. Tivoli YA, Rubenstein RM. Pruritus: an updated look at an old problem. J Clin Aesthet Dermatol. 2009 Jul;2(7):30-6.
  2. Moses S. (2003). Pruritus. American family physician, 68(6), 1135–1142.