SKRB ZA OBČUTLJIVO KOŽO

Občutljiva koža je pogosta težava pri številnih osebah v vseh starostnih obdobjih, ki je običajno povezujemo z rdečino, luščenjem in oteklino na koži. V vseh primerih gre za neprijetne občutke na koži, ki so posledica odziva na običajne zunanje dražljaje, ki večini populacije ne povzroča težav, npr. sestavine v kozmetičnih izdelkih, spremembe vremena ali uživanje določene hrane. Občutljiva koža lahko povzroči bolečino in neugodje, zato je pomemmbno, da razumemo vzroke zanjo in se izognemo dražljajem, ki poslabšajo stanje.

Kakšni so znaki občutljive kože?

Občutljiva koža je samodiagnosticirano stanje. Glede na subjektivno naravo težave, je tudi ocenjevanje razširjenosti tega stanja med splošno populacijo problematično. Zadnje raziskave kažejo, da približno 60–70 % žensk ter 50–60 % moških poroča o določeni stopnji občutljive kože.

Glavni znaki občutljive kože so zbadanje, pekoč občutek, bolečina, srbečica in mravljinčenje. Ti znaki so lahko stalno prisotni ali pa so posledica odziva dražljaje, ki običajno ne bi smeli izzvati takšnih občutkov. Teh neprijetnih občutkov ni mogoče razložiti s spremembami, ki jih je mogoče pripisati kateri koli kožni bolezni. Koža je lahko videti normalna ali pa jo spremlja oteklina in rdečina, vidne so kapilare. Pogosto je takšna koža tudi suha ter dehidrirana. Občutljiva koža lahko prizadene vse dele telesa, še posebej obraz.

Kaj povzroča občutljivo kožo?

Čeprav vzroki niso popolnoma znani, so v razvoju občutljive kože udeleženi oslabljena zaščitna funkcija kože, vnetje in nenormalno zaznavanje perifernih živcev na koži.

V vrhnjih plasteh kože so med celicami posebne vrste maščob, ki preprečujejo izhlapevanje vode, zato ima večina ljudi kožo mehko, voljno in gladko. Pri osebah s suho in občutljivo kožo teh maščob ni dovolj, zato je zaščita zmanjšana, izhlapevanje vode skozi kožo pa povečano.

Razlogi za občutljivo kožo so različni:

  • Dednost: občutljiva koža se običajno se pojavlja pri svetlopoltih tipih žensk s svetlimi ali rdečimi lasmi. Njihova koža proizvaja zelo malo maščob, ob tem imajo zelo tanko roženo plast in malo zaščitnega pigmenta.
  • Alergijske kožne bolezni: pojavlja se pri bolnikih z atopijskimi boleznimi (alergijsko vnetje oči, nosu, dihal ali kože), bolnikih z ekcemi, rozaceo.
  • Žilni izvor: občutljivost je povezana s krhkostjo žilnih sten zaradi nekaterih zunanjih dejavnikov, kot so uživanje vroče pijače in hrane, kofeina, alkohola in začimbam.
  • Okoljski dejavniki: onesnažen zrak, veter, centralno ogrevanje ipd. poškodujejo pregradno funkcijo kože, ki predstavlja najpomembnejšo zaščito pred vdorom snovi iz okolice v kožo in podkožje in delno varuje pred UV žarki.
  • Kontaktni izvor: stik s snovmi, ki jih koža ne prenaša -dražeča mila, detergenti, dišave.
  • Hormonske spremembe: nosečnost, menstruacijski ciklus, puberteta ali menopavza.

Nasveti za nego občutljive kože

Brez uporabe tekočih mil in penečih kopeli: uporabljamo izdelke, ki vsebujejo nežna čistilna sredstva, s sestavinami rastlinskega izvora in ter s pomirjajočimi aktivnimi sestavinami.

Kozmetični negovalnI preparati naj bodo brez dišav: odišavaljeni nam kožo še dodatno izsušijo.

Uporaba negovalnih emulzij in mazil: negovalni izdelki naj vsebuje vlažilne sestavine in po potrebi tudi lipide, da okrepijo zaščitno pregrado in ji omogočijo normalno delovanje. Negovalna mazila in emulzije je potrebno nanašati po vsaki kopeli ali tuširanju.

Stanje lajšamo z vlažilci kože, ki vežejo vodo iz spodnjih plasti kože ali iz okolice. Največkrat je uporabljena hialuronska kislina. Ta je sestavni del kože in lahko nase veže do 1000x količino vode glede na lastno maso – hidrira.

Uporaba neagresivnih pralnih sredstev za oblačila: izogibamo se uporabi mehčalcev ter ponovimo program izplakovanja.

Izogibamo se oblačilom iz sintetičnih materialov in volne.

Nega kože z aktivnim kisikom

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. Oxilver Skin Solution za kožo poskrbi za obnovo in oskrbo kože s kisikom, deluje blago antiseptično, prizadeto mesto pa oksigenira, neguje in čisti. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

V primeru izredno izsušene, občutljive kože se priporoča predhodni nanos lahke negovalne emulzije ali kapljice rastlinskega olja, ki koži zagotovita primerno zaščito in elastičnost.

VIRI:

  1. Farage MA. The Prevalence of Sensitive Skin. Front Med (Lausanne). 2019;6:98
  2. Misery L, Ständer S, Szepietowski JC, et al. Definition of Sensitive Skin: An Expert Position Paper from the Special Interest Group on Sensitive Skin of the International Forum for the Study of Itch. Acta Derm Venereol. 2017;97(1):4-6.
  3. Čvan, Mitja: Reševanje težav s kožo v lekarni – nega ali zdravljenje. Farmacevtski vestnik 2021, letnik 72, številka 4, str. 273 – 279