Close

Rdečica

rosacea-rdeca-2-OXILVER

Kaj je RDEČICA?

Rdečica je kronična vnetna kožna bolezen, ki se razvije pri ljudeh z občutljivo kožo, nagnjeno k pordevanju. Značilni znaki so rdečica obraza, razširjene žilice in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu in lic.

Bolezen se najprej manifestira kot občasno zardevanje obraza, predvsem kadar je bolnik izpostavljen temperaturnim spremembam (sonce, kopanje, savna…) ali pri uživanju vroče in močno začinjene hrane ter alkohola. Velikokrat se ob tovrstnem zardevanju niti ne pomisli, da gre za bolezensko rdečico, a ta sčasoma žal postane trajna. Prav tako se rdečici, predvsem na nosu, čelu in licih pridružijo še razširjene drobne žilice (teleangiektazije).
Ko bolezen napreduje, se pojavijo še drobni mehurčki, napolnjeni z gnojno tekočino, pridruži se otekanje obraza, povečajo pa se tudi žleze lojnice.

Najbolj znana in neprijetna je značilna zadebelitev nosu, ki jo imenujemo tudi rinfoma. Prav tako bolniki tožijo o suhi koži, ki srbi in zateguje.
Prizadeta je lahko očesna veznica, kar se kaže z rdečico in razširjenimi nežnimi žilicami.

Kaj so sprožilni dejavniki?

Glavna dejavnika pri razvoju bolezni sta nagnjenost kože k vnetnim odzivom in izrazito močna odzivnost žilja na različne dražljaje. Prav tako lahko vzrok najdemo v genetski predispoziciji, saj je znano, da je bolezen pogostejša pri svetlopoltih ljudeh in svetlookih osebah med 30. in 50. letom starosti. Udeležen je tudi imunski sistem, ki vpliva na vnetne spremembe, ki se sočasno pojavijo. Rdečica vpliva na oba spola, vendar pa je skoraj trikrat pogostejša pri ženskah.

Vzrokov je več in še niso do konca pojasnjeni. Med njimi so: hormonske spremembe, prebavne motnje, prehranski vplivi (začinjena, vroča, mastna hrana) in zunanji fizikalni vplivi (mraz, vročina, veter). Vzrok za nastanek rozacee so lahko tudi nekatere bakterije na koži in pršice ter prekomerno izpostavljanje soncu in pomanjkanje dobrih bakterij v našem prebavnem traktu.

Rdečica je vse do danes še neozdravljiva kožna bolezen, kljub temu pa vsaka rdečica ne pomeni bolezenskega stanja. Pomembno je, da rozaceo začnemo tretirati čim prej, ko se pojavijo simptomi. S tem lahko preprečimo njeno napredovanje.

Zdravljenje z zdravili

Terapija lahko obsega lokalno in sistemsko zdravljenje. Lokalno zdravljenje zajema uporabo antibiotičnih gelov in krem, sistemska terapija pa vključuje uporabo tetraciklinskih antibiotikov in retinoidov v obliki tablet ali kapsul, ki se dobijo v lekarni na zdravniški recept.
Uspešna je tudi uporaba laserja, v primeru zadebelitve nosu pa je velikokrat potreben kirurški poseg.

Kaj še lahko storimo?

Pomembno je, da se bolnik izogiba dejavnikom, ki bolezen sprožijo ali jo poslabšajo npr. temperaturnim spremembam, ki razširjajo žile, prekomernemu izpostavljanju soncu, savni ter izpostavljanju mrazu in vetru. Izogibati se je potrebno pekoči, začinjeni hrani, kavi, vročim napitkom in alkoholu. Dokazano je tudi, da stres, čustveni pretresi in telesni napor poslabšajo bolezen, zato je potrebno biti pozoren tudi na to. Predvsem je težavno obdobje žensk v menopavzi, ko so napadi vročičnih oblivov pogosti, hormonsko neravnovesje pa vpliva tudi na čustva in splošno počutje žensk.

Velik pomen ima ustrezna nega, ki ugodno prispeva k izboljšanju težav. Odsvetuje se uporaba vodoodporne in težko odstranljive kozmetike in prevelike količine dišav. Priporoča se uporaba ustrezne zaščite pred soncem. Izbrani pripravki naj bodo kakovostni in naj imajo visoko zaščito pred UVA in UVB žarki.

 


Na voljo je izredno učinkovit nov izdelek za tretiranje pordele in suhe kože. OXILVER Skin raztopine in OXILVER Skin gel sta inovativni kombinaciji aktivnih kisikovih spojin, ionskega srebra, hialuronske kisline in aloe vere za problematično kožo, njeno obnovo in popolno oskrbo s kisikom. Delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto kože pa čistita in negujeta. V primeru izredno izsušene, prizadete kože se priporoča predhodni nanos lahke negovalne emulzije ali kapljice lekarniškega olivnega olja, ki koži zagotovita primerno elastičnost in jo zaščitita pred morebitnim draženjem.

Hialuronska kislina in Aloe vera s svojim delovanjem doprineseta k intenzivnemu vlaženju, k večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe OXILVER Skin raztopine v pršilu in gela

Pri tretiranju suhe in pordele kože se lahko uporabi OXILVER Skin raztopina v pršilu ali gel vsaj 1-2x dnevno. Prizadeto mesto očistimo (lahko z vodo), še vlažno površino zaščitimo s kapljico negovalnega olja ali emulzije in nato nanesemo OXILVER Skin gel ali OXILVER Skin raztopino v pršilu. Površine nanosa ne brišemo ali spiramo, temveč le počakamo, da se posuši.

Na tak način zmanjšata pordelost, draženje in suhost kože.

Za vidne rezultate je potrebno vztrajati vsaj 14 dni, ko se stanje rdečice začne umirjati, proces oksigenacije in regeneracije pa pokažeta svoja prva izboljšanja.

Zakaj je OXILVER gel drugačen od drugih dosegljivih izdelkov?

OXILVER Skin raztopina v pršilu in gel se odlično kombinirata tudi z drugimi pripravki za nego pordele in poškodovane kože ter zdravili za lokalno ali sistemsko zdravljenje, ki jih predpiše zdravnik.

Inovativna kombinacija s procesom oksigenacije dobrodejno vpliva na kožo, jo neguje, mehča ter vidno izboljša njeno strukturo. Ob stiku raztopine ali gela s površino kože se sprosti aktivni kisik v obliki številnih drobnih mehurčkov, ki površino čistijo, negujejo, hidrirajo in oksigenirajo.

OXILVER Skin pršilo in gel ljudje zelo dobro prenašajo, saj nimata stranskih učinkov ter ne povzročata odpornosti ali neodzivnosti na uporabo izdelka.

 

Pin It on Pinterest

Share This