Close

Rozacea

rosacea-rdeca-2-OXILVER

Kaj je ROZACEA ali RDEČICA?

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen, ki se razvije pri ljudeh z občuljivo kožo, nagnjeno k pordevanju. Značilni znaki so rdečica obraza, razširjene žilice in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu in lic.

Bolezen se najprej manifestira kot občasno zardevanje obraza, predvsem kadar je bolnik izpostavljen temperaturnim spremembam (sonce, kopanje, savna…) ali pri uživanju vroče in močno začinjene hrane ter alkohola. Velikokrat se ob tovrstnem zardevanju niti ne pomisli, da gre za bolezensko rdečico, a ta sčasoma žal postane trajna. Prav tako se rdečici, predvsem na nosu, čelu in licih pridružijo še razširjene drobne žilice (teleangiektazije).
Ko bolezen napreduje, se pojavijo še drobni mehurčki, napolnjeni z gnojno tekočino, pridruži se otekanje obraza, povečajo pa se tudi žleze lojnice.

Najbolj znana in neprijetna je značilna zadebelitev nosu, ki jo imenujemo tudi rinfoma. Prav tako bolniki tožijo o suhi koži, ki srbi in zateguje.
Prizadeta je lahko očesna veznica, kar se kaže z rdečico in razširjenimi nežnimi žilicami.

Kaj so sprožilni dejavniki?

Glavna dejavnika pri razvoju bolezni sta nagnjenost kože k vnetnim odzivom in izrazito močna odzivnost žilja na različne dražljaje. Prav tako lahko vzrok najdemo v genetski predispoziciji, saj je znano, da je bolezen pogostejša pri svetlopoltih ljudeh in svetlookih osebah med 30. in 50. letom starosti. Udeležen je tudi imunski sistem, ki vpliva na vnetne spremembe, ki se sočasno pojavijo. Rozacea vpliva na oba spola, vendar pa je skoraj trikrat pogostejša pri ženskah.

Vzrokov je več in še niso do konca pojasnjeni. Med njimi so: hormonske spremembe, prebavne motnje, prehranski vplivi (začinjena, vroča, mastna hrana) in zunanji fizikalni vplivi (mraz, vročina, veter). Vzrok za nastanek rozacee so lahko tudi nekatere bakterije na koži in pršice ter prekomerno izpostavljanje soncu in pomanjkanje dobrih bakterij v našem prebavnem traktu.

Rozacea je vse do danes še neozdravljiva kožna bolezen, kljub temu pa vsaka rdečica ne pomeni bolezenskega stanja. Pomembno je, da rozaceo začnemo tretirati čim prej, ko se pojavijo simptomi. S tem lahko preprečimo njeno napredovanje.

Zdravljenje z zdravili

Terapija lahko obsega lokalno in sistemsko zdravljenje. Lokalno zdravljenje zajema uporabo antibiotičnih gelov in krem, sistemska terapija pa vključuje uporabo tetraciklinskih antibiotikov in retinoidov v obliki tablet ali kapsul, ki se dobijo v lekarni na zdravniški recept.
Uspešna je tudi uporaba laserja, v primeru zadebelitve nosu pa je velikokrat potreben kirurški poseg.

Kaj še lahko storimo?

Pomembno je, da se bolnik izogiba dejavnikom, ki bolezen sprožijo ali jo poslabšajo npr. temperaturnim spremembam, ki razširjajo žile, prekomernemu izpostavljanju soncu, savni ter izpostavljanju mrazu in vetru. Izogibati se je potrebno pekoči, začinjeni hrani, kavi, vročim napitkom in alkoholu. Dokazano je tudi, da stres, čustveni pretresi in telesni napor poslabšajo bolezen, zato je potrebno biti pozoren tudi na to. Predvsem je težavno obdobje žensk v menopavzi, ko so napadi vročičnih oblivov pogosti, hormonsko neravnovesje pa vpliva tudi na čustva in splošno počutje žensk.

Velik pomen ima ustrezna nega, ki ugodno prispeva k izboljšanju težav. Odsvetuje se uporaba vodoodporne in težko odstranljive kozmetike in prevelike količine dišav. Priporoča se uporaba ustrezne zaščite pred soncem. Izbrani pripravki naj bodo kakovostni in naj imajo visoko zaščito pred UVA in UVB žarki.

 


 

Na voljo je izredno učinkovit nov izdelek za tretiranje pordele in suhe kože, ki je pogost spremljevalec rozacee. OXILVER Skin pršilo in OXILVER Skin gel sta inovativni kombinaciji aktivnih kisikovih spojin, koloidnega srebra, hialuronske kisline in aloe vere za problematično kožo, njeno obnovo in popolno oskrbo s kisikom. Delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto kože pa čistita in negujeta.

Hialuronska kislina in aloe vera s svojim delovanjem doprineseta k intenzivnemu vlaženju, k večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe OXILVER Skin pršila in gela

Pri tretiranju težav s kožo uporabljamo kombinacijo OXILVER Skin raztopine v pršilu in gela vsaj 2-3x dnevno. Prizadeto mesto očistimo z OXILVER Skin raztopino v pršilu. Nato na rahlo, brez vtiranja nanesemo OXILVER Skin gel, ki ga pustimo na površini, da se posuši. Gela ne spiramo ali brišemo.

Vloga raztopine je, da kožo očisti in deluje antiseptično. Gel zaradi strukture omogoča daljši čas delovanja in prodiranja v področja prizadete kože. Na tak način zmanjšata rdečico, draženje in suhost kože.

V prvih 14 dneh pride do intenzivnega čiščenja vnete kože in lahko dobite občutek, da se stanje ne izboljšuje ali da se celo slabša. Nujno vztrajajte, saj se nato koža očisti in stanje se znatno izboljša. Proces čiščenja in nege kože je potrebno vzdrževati še naprej vsaj 2x dnevno, kot je opisano.

Zakaj je OXILVER gel drugačen od drugih dosegljivih izdelkov?

Potrebno je poudariti, da se OXILVER Skin pršilo in gel odlično kombinirata s pripravki za nego kože z rozaceo ter zdravili za lokalno ali sistemsko zdravljenje.

Inovativna kombinacija s procesom oksigenacije dobrodejno vpliva na kožo, jo neguje, mehča ter vidno izboljša njeno strukturo. Ob stiku raztopine ali gela s površino kože se sprosti aktivni kisik v obliki številnih drobnih mehurčkov, ki površino čistijo, negujejo, hidrirajo in oksigenirajo.

OXILVER Skin pršilo in gel ljudje zelo dobro prenašajo, saj nimata stranskih učinkov ter ne povzročata odpornosti ali neodzivnosti na uporabo izdelka.

Pin It on Pinterest

Share This
Vpišite vaš e-naslov in se naročite na e-novice
Prijavite se na
e-novice
Naroči se
Strinjam se, da ENIKAM d.o.o., do preklica, na zgornji elektronski naslov posreduje elektronske novice.
Prijava na e-novice
Vpišite vaš e-naslov in se naročite na e-novice
Naroči
Strinjam se, da ENIKAM d.o.o., do preklica, na zgornji elektronski naslov posreduje elektronske novice.