RAZDRAŽENA KOŽA OKOLI UST, MORDA JE LAHKO PERIORALNI DERMATITIS

Pojav rdečine na obrazu ter razvoj drobnih bunčic in posameznih mehurčkov lahko kaže na kompleksno kožno motnjo imenovano perioralni dermatitis in jo lahko v nekaterih primerih zamenjamo z aknami. Gre za pogosto vrsto dermatitisa na obrazu, kot že ime pove, se pojavi okoli (peri) ust (oral).

Perioralni dermatits je najpogostejši je pri ženskah, starih od 20 do 50 let, lahko se pojavi tudi pri otrocih. Zaradi vse večje uporabe kozmetike, narašča tudi obolevnost pri moških. Pojavnost perioralnega dermatitisa se je zadnje leto povečala tudi zaradi nošnje zaščitnih mask med epidemijo.

Izpuščaji in rdečina so zelo trdovratni ter negativno vplivajo na samopodobo, saj jih v fazi poslabšanja ni možno prekriti s pudrom. Lahko se pojavi pekoč občutek, zategovanje in srbenje kože. V primeru opisanih težav bo nujen obisk dermatologa, saj izboljšanja stanja v večini primerov ne moremo pričakovati brez ustreznih ukrepov in zdravljenja.

KAO PREPOZNAMO PERIORALNI DERMATITIS?

Izbruhi se kažejo v obliki majhnih rdečih bunčic (papul in pustul), predvsem v gubi med nosom in usti. Bunčice, v velikosti prosa ali popra, se med sabo začnejo združevati v večje površine ali plake, ki se lahko razširijo tudi na lice, okolico oči in celo na čelo. Pojavijo se lahko gnojni mehurčki. Od aken se loči po odsotnosti komedonov, rozacea pa za razliko od perioralnega dermatitisa nima sprememb okrog ust in oči.

KAJ JE VZROK ZA PERIORALNI DERMATITIS?

Sprožilnih dejavnikov za nastanek perioralnega dermatitisa je lahko več:

Pretirana uporabe mazil, ki vsebujejo kortikosteroide. Izbruh dermatitisa se običajno pojavi po prenehanju uporabe teh mazil.
Hormonski vplivi. Stanje se lahko poslabša v dneh pred menstruacijo. Kot možen sprožilni dejavnik se omenja tudi jemanje oralnih kontraceptivov.
Mehanično draženje kože (brada) v kombinaciji z okužbami z nekaterimi paraziti, kvasovkami.
Uporaba fluorirane zobne paste, zobnih past z natrijev lavril sulftom (penilec). Lahko delujeta dražilno ali povzročita alergične        reakcije.
Uporaba ustnih vodic na osnovi alkohola in alkoholnih vlažilnih robčkov.
Agresivna kozmetika (mazila in kreme), ki vsebuje petroleat, parafin ali izopropil miristat.
Črevesne težave, ki povzročajo slabšo absorpcijo hranil iz črevesja. 

KAKO BO UKREPAL DERMATOLOG?

Najprej razišče, katera mazila smo uporabljali na obrazu ter odkrije druge sprožilne dejavnike perioralnega dermatitisa. Glede na možen vzrok in stanje kože lahko predpiše antibiotično mazilo (metronidazol, eritromicin) v ustrezni mazilni podlagi. Zadnje raziskave pa nakazujejo učinkovitost zdravljenja s protivnetno kremo, ki vsebuje pimekrolimus.

V hujših primerih gnojnih izbruhov lahko dermatolog predpiše sistemsko terapijo – jemanje antibiotika s tetraciklinom. Jemanje tega antibiotika je dolgotrajno (6 tednov), v času terapije se je potrebno izogibati soncu, mlečnim izdelkom in prehranskih dopolnil s kalcijem.

PERIORALNI DERMATITIS IN KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Najprej moramo poskrbeti, da odstranimo sprožilce (zobna pasta s fluoridi, SLS,…), ki spodbudijo nastanek dermatitisa ter za zadostno količno spanca, zdrav življenski slog ter za uporabo ustreznih izdelkov za telo.

Iz hrane izločimo vroče, pikantne in kisle jedi, prekajeno meso, čokolado. Izogibajmo se alkoholu, kavi in kakavu. Stanje lahko poslabšajo tudi hitre temperaturne spremembe, vročina, sopara in veter.

Nikdar več ne nanašamo na obraz mazil s kortikosteroidi, razen če dermatolog naroči drugače. Mazila s kortikosteroidi sicer začasno izboljšajo stanje, vendar lahko po prenehanju uporabe, dermatitis izbruhne še v večjem obsegu. Tako se lahko znajdemo v začaranem krogu ponavljajočih izbruhov.

V obdobju izbruha lahko poizkusimo s hladnimi obkladki. Gazo namočimo v ohlajeno prekuhano vodo ali fiziološko raztopino in jo položimo na obolele predele kože za 15 minut dvakrat dnevno.

Iz vsakodnevne nege obraza izločimo vso agresivno kozmetiko z alkoholom, dišavami,.. Pazimo, da kožo pri umivanju ne drgnemo. V primeru izredno izsušene, razdražene kože in občutljive kože uporabimo lahko negovalno emulzijo ali nanosom lekarniškega olivnega olja, ki koži zagotovita primerno zaščito in elastičnost.

Za intenzivno vlaženje, regeneracijo in pomiritev kože priporočamo izdelke za nego kože OXILVER. Ob stiku raztopine ali gela s kožo se sprosti aktivna oblika kisika, ki poskrbi za blag antiseptičen učinek ter kožo čisti in zavira rast mikrobov. Za uporabo na obrazu je primernejši OXILVER® Skin Gel za kožo, za uporabo po telesu pa OXILVER® Skin solution za kožo v obliki pršila.