POŠKODBE NA KOŽI ZARADI ŠPORTA

Sonce in tople vreme spodbujajo številne posameznike k povečani aktivnost na prostem. Hitro se lahko zgodi, da med tekom, kolesarjenjem, planinarjenjem pride do površinskih poškodb na koži, kot so odrgnine, praske ter žulji in otiščanci. Kako lahko pravilno oskrbimo športne poškodbe na koži, da se izognemo zapletom?

POŠKODBE NA KOŽI - ŽULJI

Trenje med kožo in predmetom povzroči, da se povrhnjica loči od spodnjih plasti kože in nastane žulj. Pojavi se mehurček, privzdignjena koža pod katero je tekočina, ki omili nadaljnji pritisk in preprečuje okužbo. Če je koža vlažna, žulji nastanejo hitreje, večkrat torej poleti ko se nam potijo noge in dlani. Žulj se lahko zaradi nadaljnjega trenja kože predre, kar povzroči bolečino. V izogib žuljev poskrbimo:
 • za namestitev obližev ali vložkov na izpostavljene dele;
 • za udobno obutev in čiste ter suhe nogavice, ki vpijajo pot;
 • nove čevlje najprej razhodimo doma in na kratkih razdaljah.
Če žulj kljub vsemu nastane, zamenjamo obutev, saj bo trenje prenehalo in se bo žulj začel celiti. Tekočina v žulju se bo resorbirala, povrhnja koža se bo posušila in olupila. Žulja ne prebadamo, saj je koža najboljša zaščita pred okužbo. Če se zgodi, da se žulj predre:
 • roke in kožo okoli žulja speremo z vodo;
 • mesto razkužimo z antiseptičnim pripravkom in tako preprečimo morebitno okužbo.  Uporabimo izdelke, ki kožo negujejo, vlažijo in tako omogočijo hitrejše celjenje;
 • uporabimo obliž ali gazo, ki dodatno mehansko preprečita okužbo.

POŠKODBE NA KOŽI - OTIŠČANCI

Otiščanec je otrditev mesta na koži, ki je postalo debelejše in trdo zaradi stalnega trenja in pritiska, pogosto kot posledica žuljev. Otiščanec je zoprna težava, saj pritisk nanje povzroči neprijeten občutek in lahko tudi zelo boli. Navadno se pojavljajo na prstih nog ali na blazinicah stopal. Lahko nastanejo zaradi nepravilne hoje, največ otiščancev pa nastane zaradi neprimerne obutve. Če ga ne odstranimo, se lahko na istem mestu pojavi še kurje oko. V primeru otiščancev najprej poskusimo najti vzrok nastanka, da jih bomo lahko preprečili. Kožo ustrezno negujemo in uporabljamo izdelke, ki kožo dodatno zmehčajo, npr. z hialuronsko kislino in Aloe vero. Načini za odstranjevanje otiščancev so:
 • nanos salicilne kisline. Ta raztaplja keratin in odstrani odmrlo kožo. Nanesemo jo v tanki plasti, nato namakamo v slani vodi ter za tem spilimo predel z otiščancem. Salicilne kisline ne smemo nanesti na zdrav predel kože, saj to lahko povzroči draženje ali poškodbe;
 • nanos izdelkov, ki kožo navlažijo in s tem zmehčajo, s čimer se poroženela koža lažje odstrani;
 • uporaba izdelkov, ki delujejo blago antiseptično in preprečujejo morebitno okužbo.

POŠKODBE NA KOŽI - ODRGNINE IN PRASKE

Odrgnina nastane kadar se koža podrgne ob grobo površino. Pri tem se potrgajo krvne žilice v koži in se izceja kri. Če je poškodovana površina velika, se odrgnina lahko hitro okuži z umazanijo (bakterijami) in jo je potrebno čim prej pravilno oskrbeti. Kako si lahko pomagamo v primeru odrgnin? Odrgnino ali prasko speremo s fiziološko raztopino ali tekočo vodo. Pomembno je, da iz poškodovanega dela kože odstranimo morebitne drobce in umazanijo. Če je odrgnina površinska jo pustimo odkrito. Ker je koža poškodovana, se priporoča uporaba izdelkov in sestavin, ki pomagajo pri obnovi koži in preprečijo nastanek brazgotine. V pomoč pri negi so nam lahko:
 • mazila, ki vsebujejo ribje oljem, ki je bogato z vitaminom D, vitaminom A in omega 3 maščobnimi kislinami, ki delujejo protivnetno;
 • izdelki, ki vsebujejo ognjič delujejo protimikrobno in protivnetno ter pomagajo pri naravni regeneraciji kože;
 • izdelki s cinkovim oksidom deluje tako, da nase vežejo izloček rane (absorbent) ter delujejo kot antiseptik;
 • izdelki, ki vsebujejo dekspantenol, ki se v koži pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ta pa vpliva na obnovo epitelija ter pomaga pri celjenju ran in blaži vnetja;
 • preparati, ki vsebujejo hialuronsko kislino zagotavljajo ustrezno vlago za pospešeno celjenje in so zato izvrstna izbira. V kolikor je dodano tudi ionizirano srebro se okrepi protimikrobno delovanje.
V kolikor je odrgnina tako globoka, da sega skozi kožo in se pojavi boleča rdečina, se zagnoji in nam zraste telesna temperatura, je potrebno obiskati zdravnika, ki navadno predpiše antibiotik. V primeru, da je poškodba kože le površinska, lahko kožo čistimo in negujemo z Oxilver® Skin solution za kožo, ki je na voljo kot pršilo. Zaradi aktivnih kisikovih spojin in ioniziranega srebra, deluje rahlo antiseptično in prepreči nastanek okužbe na mestu poškodbe. Oxilver® Skin solution vsebuje tudi hialuronsko kislino in Aloe vero, ki z vlaženjem zmanjšujeta sušenje ran, povečata regeneracijo in celjenje ter pripomoreta k lepšemu videzu poškodovane kože.