PILARNA KERATOZA ALI HRAPAVA KOŽA

Pilarna keratoza  je pogosta, dedno pogojena kožna težava, ki je najpogostejša v otroški dobi. Zanjo je značilen pojav drobnih bunčic kožne barve, ki izgledajo kot mozoljčki. Koža je na prizadetih mestih hrapava ter se lahko lušči. Pilarna keratoza v svetovnem merilu prizadene kar 42 % ljudi.  

Kaj je pilarna keratoza?

Hrapava koža in aknam podobne izboklinice na koži nastanejo zaradi motenega poroženevanja dlačnih foliklov. Zarišča se pojavijo na mestih, kjer izraščajo dlačice, največkrat na zunanjih delih nadlaktov, stegen in zadnjice. Pri dojenčkih in majhnih otrocih se pilarna keratoza običajno pojavi na licih in trupu. Okoli dlačnih mešičkov nastanejo majhne rdeče izbokline otrdelih kožnih celic, ki ne srbijo ali bolijo. Nekateri stanje opisujejo kot kurja koža ali kurja polt. Pri dojenčkih in majhnih otrocih se pilarna keratoza običajno pojavi na licih in trupu.

Kaj povzroča pilarno keratozo?

Vzrok pilarne keratoze ni popolnoma jasen. Prevladuje mnenje, da gre za genetsko motnjo poroženevanja oz. keratinizacije, ki ima za posledico tvorbo roženih čepov v odprtinah dlačnih foliklov. Nedavni izsledki pa kažejo, da vzrok ni v keratinizaciji, pač pa motnja v dlačnem mešičku.

Nekatere raziskave nakazujejo, da so možni vzrok hormonske spremembe, s čimer bi lahko pojasnili večjo pojavnost pilarne keratoze pri najstnikih. K pogostejšem pojavljanju naj bi pomembno vplivali neodzivnost na inzulin in debelost.

Pilarna keratoza se pojavlja pri kar 50 % bolnikov z atopijskim dermatitisom in je tudi eden od prvih znakov atopijskega dermatitisa. Težava je pogostejša tudi pri posameznikih s suho kožo in vulgarno ihtiozo.

Kako se pilarna keratoza zdravi?

Pilarna keratoza se s starostjo izboljšuje brez zdravljenja, zato napotitev k dermatologu ni potrebna. V večini primerov spremembe na koži niso moteče, nekatere skrbi le estetski vidik.

Kadar je pilarni keratozi pridružena atopija, je pomembna redna nega kože in uporaba lokalnih pripravkov.

Ob izraženem vnetju kože in eritemu lahko dermatolog kratkotrajno predpiše lokalne kortikosteroide z blagim do zmernim učinkom. Na prizadeta mesta jih nanašamo enkrat do dvakrat dnevno vse do umiritve stanja.

Kako negujemo hrapavo kožo zaradi pilarne keratoze?

  • Koristni so ukrepi za preprečevanje suhosti kože, vključno z uporabo blagih mil ali sredstev za čiščenje kože brez mil (sintetična mila − sindeti).
  • Potrebno se je izgibati vročim kopelim ali tuširanju z vročo vodo.
  • Pri odraslih lahko lokalni keratolitiki z nizko vsebnostjo mlečne kisline, salicilne kisline ali uree pomagajo pri mehčanju in izravnavi kožnih izboklinic.
  • Pri dojenčkih in otrocih do drugega leta starosti je priporočena redna uporabo indiferentnih mastnih negovalnih mazil (emolientov).
  • Reden piling kože je lahko učinkovit način za preprečevanje izbruhov. Izogibati se je potrebno grobim pilingom, saj lahko razdraženo kožo in poslabšajo izbruh.
  • Ustrezno vlaženje kože –  pri stanjih povezanih s pilarno keratozo kot so suha kože, ekcem in atopija je hidracija kože bistvenega. Kožo je potrebno navlažiti takoj po kopeli ali tuširanju in vsakič, ko je koža suha.

Nega kože z aktivnim kisikom

Pri težavah s suho, hrapavo kožo si lahko pomagamo tudi z  OXILVER® Skin solution za kožo. Ob stiku raztopine s kožo se sprosti aktivni kisik, ki v kombinaciji z ioniziranim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero kožo oksigenira, regenerira, čisti, neguje in deluje blago antiseptično.

OXILVER® Skin solution je primeren za uporabo na večji površini kože po telesu pri zelo suhih, poroženelih površinah, saj tekočina lažje in hitreje prodre v poroženelo plast in jo mehča, s čimer pomaga pri izravnavi drobnih izboklinic na koži.

Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju ter k večji prožnosti, napetosti ter lepšemu videzu kože.

VIRI:

  1. Vintar Spreitzer1, M. Žura Črešnar,V. Dragoš: PILARNA KERATOZA. Slov Pediatr 2014; 21: 181-187
  2. What You Should Know About Keratosis Pilaris. [Online dostop Avgust 2022]; https://www.usdermatologypartners.com/
  3. Keratosis pilaris. [Online dostop Avgust 2022]; https://www.mayoclinic.org/