PIKI ŽUŽELK – POLETNA NADLOGA

Topli in dolgi dnevi nas vabijo, da preživimo več časa v naravi. V poletnih mesecih se poveča tudi aktivnost številnih žuželk in lahko se zgodi, da pride do bolečega bližnjega srečanja.

Vsem pikom je skupno, da žuželka z vbodom v kožo vbrizga strup ali slino. Gre za tuje snovi, ki sprožijo imunsko reakcijo, saj se jih telo želi znebiti. Posledica splošnega vnetnega odziva je manjša lokalna rdečina, ki srbi, mravljinči ali peče. V večini primerov simptomi izzvenijo v nekaj urah ali dneh in predstavljajo zgolj neprijetno nadlogo. Lahko se pa zgodi, da strup insekta izzove alergijsko reakcijo, ki je lahko izredno nevarna, saj v najtežjih primerih povzroči krče, močno bolečino in intenzivno otekanje, oteženo dihanje ali celo izgubo zavesti. V teh primerih je nujna zdravniška pomoč.

Kateri piki žuželk so najpogostejši in kako ukrepati?

PIKI KOMARJEV

Samice komarjev imajo dolge cevaste rilce, ki jim omogočajo, da prebodejo kožo in zaužijejo našo kri. Skoraj takoj po piku komarja opazimo majhno in srbečo izboklino. Ta se lahko sčasoma poveča, postane rdeča in otekla. Neprijeten občutek nas sili, da se praskamo, zaradi česar lahko pride do okužbe.

Za zaščito pred komarji oblečemo dolge hlače in rokave in uporabljamo repelente –  pršila proti insektom. Na voljo so tudi elektronski odganjalci in zapestnice proti komarjem.

V kolikor pride do pika, prizadeto mesto pika hladimo, saj tako zmanjšamo oteklino. Srbenje olajšamo s pripravki z antihistaminikom, mazila z arniko, ognjičem, izvlečkom kamilice in aloe vero. Mesto vboda ne praskamo, saj lahko s tem stanje še poslabšamo. V primeru, da pride do okužbe zaradi praskanja, uporabimo izdelke, ki delujejo antiseptično. 

UGRIZI KLOPOV

Klop se na našo kožo ne prisesa takoj, ampak poišče nežno in dobro prekrvavljeno mesto. Svoj rilec porine globoko v kožo, kar pa ne občutimo, saj njegova slina vsebuje blag anestetik. V primeru, da je klop okužen, lahko s slino v kožo gostitelja prenese povzročitelja bolezni. Najpogostejši bolezni, ki jih v Sloveniji prenašajo klopi, sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis. Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko zaščitimo s cepljenem, medtem ko  gre pri lymski boreliozi za bakterijsko okužbo, pri kateri lahko zdravimo le simptome. Ni nujno, da se po ugrizu klopa razvije okužba, saj ni vsak klop okužen.

Pred klopi se lahko zaščitimo s pripravki, ki odganjajo insekte. Uporabimo  lahko tudi eterična olja s sivko in citronelo, ki jih klopi ne prenašajo. Dolge hlačnice zatlačimo za nogavice ali čevlje. Oblačila naj bodo svetle barve, saj bomo tako klopa prej opazili.

V primeru, da se ugriz pojavi, klopa čim prej odstranimo. Območje okoli ugriza speremo z vodo in milom. Če del klopa pri odstranjevanju ostane v koži, lahko povzroči ognojitev, zato uporabimo antiseptični pripravek. Priporočljivo je da, da mesto ugriza in splošno počutje še nekaj časa opazujemo. 

PIK ČEBELE, OSE, SRŠENA

Piki čebel so manj boleči od pikov os in sršenov. Razlikujejo se tudi v tem, da čebela piči le enkrat, medtem ko je osje želo gladko, zato ga z lahkoto izvleče in piči znova. Normalno je, da je pik boleč in se na mestu pika pojavi oteklina, ki načeloma po hlajenju izgine v nekaj urah. Kadar je večja od desetih centimetrov in ne izgine po dnevu ali dveh ali če se razvije sistemska alergijska reakcija, je potrebno obiskati zdravnika.

Čebele, ose in sršene privabljajo določene vonjave sadja ali naš vonj in dišave. Možnost vboda žuželke bomo zmanjšali tudi, če se bomo izogibali pobiranju odpadlega, zrelega in gnijočega sadja ali hoji z bosimi nogami po cvetočih travnikih.

Pri piku čebele najprej previdno odstranimo želo, ki ga žuželka navadno pusti v koži (pri tem pazimo, da ga ne stiskamo, saj sicer v telo vnesemo še več strupa), šele nato nadaljujemo s hlajenjem prizadetega mesta. V pomoč nam bodo različna mazila za blaženje vnetne reakcije, ki se dobijo v lekarni brez recepta.

V primeru, da piki žuželk oziroma pik posamezne žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, srbenje, skelenje, bolečino, si lahko pomagamo z izdelkom Oxilver® Skin gel za kožo. Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. Aktivni kisik intenzivno zmanjša rdečino in srbenje, kar je moč opaziti že po nekaj minutah. Za zmanjšanje same otekline je potrebno vsaj 5 do 10 minut, da prične upadati. Ker Oxilver® Skin gel za kožo deluje tudi antiseptično, prepreči morebitne okužbe zaradi vboda ali pretiranega praskanja in pospeši proces regeneracije prizadetega predela.