PIKI ŽUŽELK - KAKO SE ZAŠČITI IN KAKO UKREPATI?

Poletni čas prinaša številne aktivnosti in piknike na prostem, sprehode v naravi, poležavanje v parku, na plaži ali ob bazenu. Velikokrat pa našo počitniško idilo zmoti brenčanje nadležnih komarjev, os ali muh. Piki žuželk so si na videz podobni in so pogosto neškodljivi, nekateri pa so boleči in lahko povzročijo alergijsko reakcijo, okužbo ali še kaj hujšega. 

Oh te nadležne žuželke!

Žuželke ali insekti spadajo med členonožce (Arthropoda), ki živijo predvsem na kopnem in imajo praviloma šest nog. Poznamo okrog 925.000 vrst, kar je več kot polovica vseh znanih vrst živih bitij, vseh skupaj pa naj bi jih po novejših ocenah bilo med 6 in 10 milijoni. Žuželke po številčnosti močno presegajo ljudi, saj pride na enega človeka 200 milijonov žuželk. 

Zakaj piki žuželk tako srbijo?

Kljub temu, da so zelo razširjena skupina živali, so za nas večinoma neškodljiva. Ob bližnjem srečanju lahko pride do pika žuželke, ki najpogosteje povzroči srbečico na mestu vboda. Žuželka vbrizga pod kožo slino ali strupe, ki sprožijo naš imunski sistem. V boju proti tujkom v našem telesu, se sprosti histamin, spojina, ki pomaga belim krvnim celicam do prizadetega območja. Tako je histamin tisti, ki povzroča srbenje, vnetje in oteklino. Gre za blago alergijsko reakcijo, ki s časoma izzveni. Čeprav je morda mamljivo, intenzivno praskanje dejansko povzroči še hujšo srbečico.  

Kdaj je potrebno zaradi pikov žuželk k zdravniku?

Kadar pa ob piku žuželke občutimo močno bolečino, mišične krče, bolečine v trebuhu, vročino in mrzlico, težko dihanje in požiranje, moten govor in krče je nujen obisk zdravnika. Včasih piki žuželk povzročijo smrtno nevarno alergično reakcijo, znano kot anafilaktični šok. Pojavi se hitro otekanje okoli oči, ustnic, jezika ali v žrelu, težko dihanje, piskanje pri dihanju ali hripavost, hudo srbenje, krči, omrtvičenost, omotica, rdečkast izpuščaj, krči v trebuhu in izguba zavesti. V teh primerih sta potrebna takojšnje ukrepanje in zdravniška pomoč. 

Kako se zaščititi pred piki žuželk?

Pred žuželkami se lahko zaščitimo z repelenti, ki vsebujejo močne aromatične snovi. Te na koži izhlapevajo in ustvarjajo vonj, ki odganja komarje, klope, ose in druge žuželke.  

Repelente delimo na naravne in sintezne. Naravni so običajno eterična olja citronele, cedra, sivka, rožmarin, bazilika, česen, poprova meta, bor, evkaliptus, itd. Učinkovitost naravnih repelentov je slabša in delujejo krajši čas od sinteznih. 

Sintezni običajno vsebujejo kemično učinkovino DEET – dietiltoluamid. Prednosti repelentov z DEET sta učinkovitost proti različnim žuželkam in dolg čas delovanja. Koncentracijo DEET v izdelkih je običajno od 10 % do 35 % in od % je odvisen čas trajanje zaščite. Pri otrocih nad 2 mescema starosti se uporabljajo repelenti z največ 30 % DEET.  

Na voljo so še številni drugi sintezni repelenti, pri čemer je potrebno upoštevati navodila za uporabo, da ne pride do prevelike izpostavljenosti in kronične uporabe. 

Mom and son use mosquito spray.Spraying insect repellent on skin outdoor.

Kaj storiti po piku žuželk?

V primeru, da pik žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, srbenje in skelenje, je cilj lajšanje teh simptomov.  

Mesto pika žuželke najprej razkužimo z antiseptično raztopino, oteklino pa umirimo s hlajenjem s kocko ledu, hladno vodo ali brisačo. Nato na mesto pika nanesemo izdelke, ki blažijo vnetne reakcije, kot je npr. mazilo z ognjičem ali kamilico. Posežemo lahko tudi po gelih, ki jih dobimo v lekarnah brez recepta in vsebujejo učinkovine, usmerjene proti histaminu, ki povzroča alergijsko reakcijo. Kadar je reakcija na pik močneje izražena, lahko posežemo tudi po antihistaminikih v obliki tablet, ki se prav tako dobijo v lekarni brez recepta. Svetuje se tudi uživanje kalcijevih pripravkov. 

Oxilver® Skin Gel in piki žuželk

V primerih pikov žuželk si lahko pomagamo z OXILVER® Skin gelom za kožo. Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. Aktivni kisik intenzivno zmanjša rdečino in srbenje, kar je moč opaziti že po nekaj minutah. Za zmanjšanje same otekline je potrebno vsaj 5 do 10 minut, da prične upadati. Ker OXILVER® Skin gel deluje tudi antiseptično, prepreči morebitne okužbe zaradi vboda ali pretiranega praskanja in pospeši proces regeneracije prizadetega predela. 

06 gel in pik žuželk

Viri:

  1. Wikipedia. Žuželke (Online dostop Junij 2022) https://sl.wikipedia.org/wiki/ 
  2. Pomurske Lekarne. Piki žuželk (Online dostop Junij 2022) https://www.pomurske-lekarne.si/ 
  3. Powers J, McDowell RH. Insect Bites. [Updated 2022 May 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. 
  4. Emedicinehealth. Insect Bites and Stings (Online dostop Junij 2022). https://www.emedicinehealth.com/insect_bites/