PIGMENTNI MADEŽI ZARADI SONCA NAŠO KOŽO POSTARAJO

Sončni žarki povečujejo raven vitamina D, nas spravljajo v dobro voljo in poskrbijo za privlačno zagorelo polt. Ob prekomernem izpostavljanju in nezadostni zaščiti lahko ultravijolični žarki povzročijo kratkotrajne in dolgotrajne posledice na koži. Posledice se kažejo kot sončne opekline, pigmentni madeži ter v obliki pospešenega staranja kože in nastanka gub.

90% VIDNIH ZNAKOV STARANJA JE POSLEDICA POŠKODB SONCA

Prekomerna izpostavljenost ultravijoličnim (UV) žarkom lahko povzroči resne poškodbe kože. In to se ne ustavi le pri sončnih opeklinah. Pojav drobnih linij, gub, izguba gostote in volumna ter hiperpigmentacija so znaki poškodb sonca in staranja kože.

Starostne pege

Pri hiperpigmentacijah imamo običajno v mislih t.i. starostne sončne pege, ki jih najpogosteje opazimo na mestih, ki so bolj izpostavljena soncu: obraz, roke ter ramena. Polt je videti neenakomerno porjavela, pojavijo se rjavkaste lise.
Hiperpigmentacija

Starostne pege povzroča dolgoletna izpostavljenost UV žarkom. Epidermalna (zunanja) plast kože vsebuje melanin ali kožni pigment. Ta ščiti kožo pred škodljivimi učinki ultravijoličnih žarkov. Ob stiku s soncem naša koža porjavi in na ta način prepreči globje poškodbe kože. Če je izpostavljenost UV žarkom prevelika, lahko na nekaterih predelih pride do prekomernega nastajanja melanina. Presežek melanina se uskladišči v kožnih celicah in pride do hiperpigmentacije in nastanka pigmentnih madežev v obliki lise. Ta se v naslednji fazi lahko tudi zadebeli, včasih v njej nastanejo rakaste celice.

Melazma

UV svetloba je lahko predpogoj za melazmo, vrsto hiperpigmentacije, katere nastanek povezujemo z ženskimi spolnimi hormoni. Melazma prizadene predvsem nosečnice in ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Bolj pogosta je pri ženskah, ki imajo temnejšo barvo kože in je običajno vidna na delih obraza in telesa, ki so izpostavljeni soncu. Lisa je ponavadi nepravilne oblike, svetlo do temno rjave barve. Melazma je sicer nenevarna težava, ki pa je estetsko lahko zelo moteča. Z umiritvijo hormonskih nihanj ali prekinitvijo uživanja kontracepcijskih tablet, hiperpigmentacija pogosto sčasoma izgine. Njeno odstranjevanje je zelo trdovratno.
Melazma

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

Zanjo so značilni rjavi madeži na koži. Vnetje (akne, dermatitis, lichen planus) ali poškodba (opeklina, operacijski posegi, dermoabrazija, laserji in kemični pilingi) povzročita sproščanje vnetnih celic s čimer se poveča tvorba melanina v koži. Kadar je zaradi vnetja ali travme poškodovana povrhnjica (epidermis), so pigmentne celice ujete globje v usnjici (dermis) zato je tudi odstranjevanje trdovratnejše.

Čeprav izpostavljenost UV žarkom ni vzrok za PIH, se lahko ob prekomernem sončenju kožni madeži dodatno potemnijo.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

PIGMENTNI MADEŽI - KAKO UBLAŽITI NJIHOV VIDEZ?

Preden se odločimo za odstranjevanje pigmentnih madežev, je nujen posvet pri dermatologu. Ta bo postavil diagnozo in po možnosti ugotovil vzroke za njihov nastanek ter izključil morebitne nevarne spremembe na koži. Za uspešno odstranjevanje je potrebno poznati tudi lokacijo povečane pigmentacije (v povrhnjici ali usnjici), saj je od tega odvisna metoda oz. izdelek.

Preventiva

  • Da se izognemo največji dnevni izpostavljenosti UV žarkom, med 10:00 in 16:00 uro ostanemo v prostoru ali se zadržujemo v senci.
  • Izpostavljene predele kože zaščitimo z oblačili in pokrivali.
  • Kožo zaščitimo s pomočjo kozmetičnih pripravkov – sončnih krem s kemičnimi ali fizikalnimi filtri.

Laserska tehnologija

S pomočjo energije fotonov specifično uničuje in odstranjuje pigmentirane predele kože ter je pri ne poškoduje. Rezultati vsakega postopka se lahko razlikujejo glede na starost, strukturo kože in izhodno težavo. Čas za odstranitev hiperpigmentacij so temnejši in hladnejši meseci

Kemični pilingi

Odvečen melanin odstranimo s kemičnim pilingom s sadnimi kislinami, salicilno kislino ali drugimi kombiniranimi pilingi. Na ta način odluščimo odmrle kožne celice in spodbudimo rast novih. Podobno delujejo tudi kreme s sadnimi kislinami ali retinoidi.

Belilne kreme in posvetlitveni izdelki

  • Hidrokinon, azelaična kislina: zavirata sintezo melanina v melanocitih.
  • Koična kislina, arbutin, aloesin iz soka Aloe vera: zavirajo aktivnost tirozinaze, ki je glavni korak v sintezi melanina.
  • Antikoksidanti izvleček zelenega čaja, vit C, izvleček kurkume: lovijo proste radikale.
  • Nikotinamid: preprečuje prenos melanosomov do keranocitov.

POŠKODOVANA KOŽA POTREBUJE INTENZIVNO VLAŽENJE IN REGENERACIJO

Za vsakodnevno nego kože uporabite izdelke, ki bodo poškodovano kožo vlažili ter ji omogočili hitrejšo regeneracijo. OXILVER® Skin solution za kožo ali OXILVER® Skin Gel za kožo vsebujeta inovativno kombinacijo aktivnega kisika, ionskega srebra, hialuronske kisline in Aloe vere. Ob stiku s kožo raztopina razpade na aktivni kisik in vodo. Aktivni kisik poskrbi za oksigencijo in pospešeno obnovo, voda pa za temeljito hidracijo celic. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju kože, k večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože. Hialuronska kislina je sestavni del kože in lahko nase veže do 1000-kratno količino vode glede na lastno maso. Aloe vera ima poveča vlaženje in obnovo kože.