NEGA NOHTOV IN LAKIRANJE - 5 MITOV

Na temo nega nohtov in lakiranje po spletu in ob vsakdanjih pogovorih kroži kar nekaj mitov. Je prekomerno lakiranje res škodljivo in nepriporočljivo? Je res, da moramo nohte na nogah striči samo naravnost in ne na okroglo? Spodaj razbijamo mite in razkrivamo resnice ter laži v zvezi z nohti in nego le teh. Če te na primer zanima kako obnoviti star lak, beri dalje!

Pa začnimo z zelo pogosto dilemo, ki se kar pogosto pojavlja pri ženskah – obnohtno kožico odstranim, ali pustim? 

MIT 1: »OBNOHTNO KOŽICO MORAMO REDNO STRIČI«

LAŽ

Obnohtna kožica ščiti nohte pred škodljivimi bakterijami. Če jo odstrižete, svoje naloge ne bo mogla opravljati. Pri obisku salona, pa vam manikerke vedno pristrižejo obnohtno kožico in sicer zaradi estetskih razlogov. Bolje je, če se temu izognete, saj je noht z obnohtno kožico zaščiten pred bakterijami. Namesto da, obnohtno kožico odstranite, jo lahko le nežno potisnete »nazaj« in ustvarite lepo podlago za nov nanos laka. Poleg tega pa nohte in obnohtno kožico redno negujte in vlažite s pomočjo olja in krem, to bo poskrbelo, da bo obnohtna kožica mehka in lepa na videz.

MIT 2: »NOHTE PILIMO SAMO V ENO SMER«

RESNICA

Piljenje, ki izgleda kot »žaganje« res ni priporočljivo. Smer piljenja pa načeloma ni pomembna, lahko torej pilimo proti desni ali proti levi. Pomembno je le to, da vedno pilimo v isto smer. Za lažje piljenje pa priporočamo, da so nohti obrnjeni proti vam, saj boste tako lažje dobili oprijem in noht lažje oblikovali v želeno obliko. Za piljenje naravnih nohtov priporočamo mehkejše pilice, medtem ko se za umetne nohte uporablja trše in bolj grobe pilice za hitrejše in učinkovitejše piljenje.

Nega nohtov in lakiranje - piljenje

MIT 3: »PRETIRANA UPORABA LAKOV ZA NOHTE LAHKO NOHTE OSLABI

LAŽ

Velikokrat se morda vprašamo ali bi si morali vzeti odmor od lakiranja nohtov, saj so že malce oslabljeni od vseh nanosov laka, gela ali akrila. Resnica se skriva v pravilnem odstranjevanju manikire. V kolikor je manikira odstranjena napačno, bo vaš noht po veliki verjetnosti oslabljen in poškodovan. Pogosto si odsluženo salonsko manikiro poskušamo odstraniti kar sami in s tem lahko naredimo več škode, kot si predstavljamo. Z nepravilno odstranitvijo lahko poškodujemo povrhnjico nohta, katera noht ščiti. Med drugim tudi uporaba odstranjevalca z acetonom nohte zelo izsuši in se nohti potem plastijo, cepijo in lomijo.
Oslabljeni nohti torej niso posledica pretiranega lakiranja, temveč napačnega odstranjevanja manikire. V kolikor so vaši nohti krhki in lomljivi, pa si le vzemite odmor od lakiranja in nohte negujte z oljem.

MIT 4: »NOHTE NA NOGAH MORAMO STRIČI NARAVNOST IN NE NA OKROGLO«

RESNICA

Striženje nohtov na nogah na okroglo povečuje možnost za vraščanje nohta, saj ima noht potem idealne pogoje, da zarase v kožo, česar pa ne želimo. Med tem ko, je tehnika striženja nohtov na rokah poljubna in ni pomembna, saj koža nohta ne ovira pri rasti in lahko noht pristrižemo in oblikujemo kakor želimo.

MIT 5: »ČE V STAR, LEPLJIV LAK DODAMO ACETON, BOMO LAK OBNOVILI«

LAŽ

Res je, da bo lak na prvi pogled izgledal kot nov in seveda bolj tekoč, saj smo mu dodali »razredčilo«, vendar bo aceton, v primeru, da ga dodamo preveč, uničil prvotno formulacijo laka in ta ne bo več takšen kot je bil. V skrajni sili je uporaba acetona zadovoljiva, vendar v zelo majhnih količinah. Na tržišču pa obstajajo posebni preparati oziroma razredčila, ki so formulirana prav za obnavljanje laka. Najdete ga pod imenom »Nail polish thinner«. Zahvalite se nam kasneje 😉

Nega nohtov in lakiranje - aceton v star lak

NEGA NOHTOV IN LAKIRANJE - OXILVER® NAIL SOLUTION ZA NOHTE

Ste v današnjem blogu izvedeli kaj novega? Upamo, da ste. 🙂 Poleg ustreznih načinov nege naših nohtov, moramo nohtom in koži nuditi zadostno vlažnost. OXILVER Nail pršilo je kombinacija aktivnih kisikovih spojin, ionskega srebra in pantenola, ki poskrbi za regeneracijo in popolno oskrbo nohtov in obnohtne kože z aktivnim kisikom. V pomoč je še posebej pri izboljšanju trdnosti in strukture nohtov ter pri ohranjanju zdravega in svetlečega videza. Namenjeno je tudi blaženju simptomov različnih neželenih procesov na nohtih, ki nastanejo kot posledica raznih sprememb (bakterijska ali glivična okužba, poškodbe).

Viri:

  • The Zoe Report: 5 Common Nail Myths That The Experts Say Aren’t True (Online dostop november 2021) https://www.thezoereport.com/
  • MollonPro: Piljenje nohtov (Online dostop november 2021) https://mollonpro.si/
  • Bustle: 11 Super Common Nail Myths Debunked (Online dostop november 2021) https://www.bustle.com/