LUSKAVICA IN 29. OKTOBER, SVETOVNI DAN NJE

29. oktober je svetovni dan psoriaze, kronične, vnetne in imunsko pogojene bolezni koži, bolj znane pod imenom luskavica. Gre za eno najpogostejših kožnih bolezni, ki prizadane okrog 1-3 % svetovne populacije. V Društvu psoriatikov Slovenije ocenjujejo, da je bolnikov z luskavico v Sloveniji okoli 25000. Ime psoriaza je vzeto iz stare grščine, pri čemer “psora” pomeni srbenje, ki je le eden od simptomov. Prisotna je tudi bolečina in vidne kožne spremembe, ki lahko privedejo do stigmatizacije in socialne izolacije bolnikov. Bolezen pogosto ovira vsakodnevne aktivnosti in tako poslabšanja kakovost njihovega življenja.

Cilj Svetovnega dneva psoriaze je povečati ozaveščenost o bolezni in izboljšati dostop bolnikov do zdravljenja. 

LUSKAVICA, KAKO JO PREPOZNATI?

Luskavico prepoznamo po značilnem vnetju in pospešeni delitvi celic zgornje plasti kože – povrhnjice, kar se kaže z značilnimi belo-sivimi luskami na ostro omejenih zadebeljenih, vnetnih ploščah ali plakih. Največkrat se pojavi na koži lasišča, komolcev, kolen, ledvenega ali križnega dela hrbtenice. Luskavico spremlja več pridruženih bolezni: psoriatični artritis, srčno-žilne bolezni, depresija, debelost in sladkorna bolezen. Pri kar 10-30 % bolnikov luskavica prizadane tudi nohte. Luskavica se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju, najpogosteje med 20 in 40 letom starosti. Obstaja več vrst luskavice in vsaka je lahko le malo izražena ali pa je izražena zelo močno. Nekaj skupnih značilnosti:
 • Sprva je koža pordela in se lušči, nato se pojavijo s srebrnimi luskami odmrle kožne celice zadebeljenih plakov.
 • Večina bolnikov ima luskavico v plakih (80 %), poznamo še pustulozno, kapljično, inverzno, eritrodermično in artropatsko luskavico.
 • Luskavica je kronična bolezen in bolnike spremlja skozi vsa življenje. V najboljšem primeru je bolezen lahko v remisiji (brez znakov bolezni), vendar je na žalost (še) ne moremo pozdraviti.
Luskavica - primer

LUSKAVICA IN MOŽNI VZROKI?

Na pojavnost luskavice vplivajo številni dejavniki. Med drugimi eno pomembnejših vlog igra genski zapis. Bolezen se pogosteje pojavlja tam, kjer ima bolezen diagnosticirano že eden od družinskih članov.

Luskavica pa je lahko povzročena ali poslabšana tudi s strani več drugih dejavnikov:

 • različne bolezni, zlasti okužbe (streptokokna angina, HIV);
 • uživanje določenih zdravil (določeni antihipertenzivi in antimalariki);
 • kajenje in prekomerno uživanje alkohola;
 • psihični ali fizični stres;
 • neposredne poškodbe kože (odrgnine, opekline). 

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE LUSKAVICE?

Zdravljenje luskavice je zelo individualno prilagojeno in traja vse življenje.
Luskavica se zdravi na tri načine:

 1. lokalno: bolnikom z blažjo obliko luskavice (75-80 % bolnikov) zadovoljivo blaži bolezen že lokalno zdravljenje. Lokalne učinkovine za zdravljenje luskavice so: salicilna kislina, kortikosterodi, analogi vitamina D, retinoidi, katran, inhibitorji kalcineurina, antralin. Vrsto zdravila bo izbral dermatolog glede na mesto prizadete kože, resnost in razširjenost, čas trajanja sprememb ter drugih dejavnikov.
 2. sistemsko: z zdravili v obliki tablet in kapsul ali parenternalne aplikacije. Prvi izbor so konvencionalna sistemska zdravila (metotreksat, acitretin in ciklosporin), če pa zdravljenje z njimi ni uspešno, so na voljo biološka zdravila.
 3. obsevanje z UV svetlobo: znano je, da imajo sončni žarki blagodejen vpliv pri večini bolnikov z luskavico. Zdravljenje s sončnimi žarki strokovno imenujemo helioterapija. Ključni so ultravijolični (UV) žarki, predvsem UVA in UVB, ki prodrejo skozi kožo, upočasnijo bolezensko prehitro delitev celic kože pri luskavici (keratinizacijo) in imajo protivnetni učinek.

KAKO SE LUSKAVICA LAHKO NADZORUJE IN OBVLADUJE?

 • Kombinacija morske vode, zraka in sonca blagodejno deluje na kožo.
 • Hidrirajmo se – vsaj 2 litra vode dnevno.
 • Pomembna je prehrana – nizkokalorična dieta pri prekomerni telesni teži ter dieta brez glutena.
 • Oblačila naj bodo lahka – iz bombaža, lanu (bolj dihajo in ne dražijo kože).
 • Pazimo, da ne pride do poškodbe kože, odrgnine, praske, ki so lahko razlog za razvoj plakov.
 • Uporabimo oljno toaleto in negovalna sredstva, ki kože ne izsušijo, ampak jo ščitijo pred zunanjimi vplivi (mraz, veter, sonce).
 • Brez dolgotrajnega tuširanja, vroče vode in uporabe alkalnih mil, ki lahko še bolj izsušijo kožo.
 • Po tuširanju še vlažno kožo namažemo z negovalnimi pripravkom – emulzijo, ki vsebuje oljno fazo, ki površino namasti in zaščiti ter vodno fazo, ki omogoči ohranitev vlažnosti kože.
Pri negi kože si lahko pomagamo z izdelki z AKTIVNIM KISIKOM linije izdelkov OXILVER, ki prizadeto površino oksigenirajo, regenerirajo, negujejo in čisitijo. Hialuronska kislina in Aloe vera kožo pomirjata ter povečata njeno prižbnost, vlaženje in napetost. Blag antiseptičen učinek prepreči morebitno infekcijo kože zaradi srbečice in praskanja. OXILVER® Skin solution za kožo uporabimo na večjih površinah kože po telesu za mehčanje odebeljene kože, medtem ko OXILVER® Skin Gel za kožo uporabimo na manjših, točkastih predelih kože, ki potrebujejo intenzivnejše delovanje (obraz, lasišče, vrat, komolci, pete). Viri:
 1. Društvo psoriatikov Slovenije: PSORIAZA, LUSKAVICA. Sept 28, 2020 (Online dostop oktober 2021); www.drustvo-psoriatikov.si
 2. National Psoriasis Foundation: About Psoriasis; July 2021 (Online dostop oktober 2021); www.psoriasis.org
 3. Web MD: Psoriasis; June 2019 (Online dostop oktober 2021); www.webmd.com
Letos bodo potekale akcije v 11. slovenskih regijah. Na stojnicah bodo prisotni člani Društva psoriatikov, ki bodo obiskovalce seznanjali s problematiko luskavice in o možnostih zdravljenja. Obvestilo o lokacijah in terminih, lahko najdete tukaj.