KURJA OČESA – KAKO SI LAHKO POMAGAMO DOMA?

Kaj je kurje oko?

Kurje oko je boleča plast zadebeljene kože v obliki trna, ki nastane pod kožo iz poroženelih celic. Ker ima sposobnost prodiranja v spodnje plasti kože, ki je prepredena z živci, lahko povzroča bolečino in nelagodje. Koža jih ustvarja zato, da obvaruje in zaščiti občutljivo kožo, ki se pretirano drgne ob trdo podlago. Kurje oko se običajno pojavi na prstih nog ali na blazinicah stopal. 

Kurje oko ali otiščanec?

Kadar se nam pojavi otiščanec in ne ukrepamo pravočasno, lahko zatrdlina otiščanca preraste v kurje oko. Otiščanec je torej prisoten le na površini kože in je predstopnja kurjega očesa. Otiščanci so običajno večje površine odebeljene, mrtve kože na podplatih, spodnji strani palca ali na dlaneh (zaradi dolgotrajnih ročnih del). Pri kurjem očesu je vidno zrklo, ki spominja na oko, po katerem je tudi dobil svoje ime. Ta raste v globino kože in postaja čedalje globji, večji in bolj boleč.

Kurje oko ali bradavica?

Bradavice nastanejo zaradi virusne okužbe, so zelo občutljive in ob drgnjenju zakrvavijo, medtem ko kurja očesa ne krvavijo. Ker je zdravljenje in odstranjevanje različno, je pomembno, da vemo ali gre za bradavico ali kurje oko.

Vzrok nastanka kurjega očesa

Kurje oko nastane zaradi pritiska, trenja in drgnjenja na kožo določenega področja kože. Najpogosteje se pojavijo na koščenih ali izbočenih predelih stopal, lahko se pojavijo tudi na rokah.

Nenehno drgnjenje je posledica nepravilne hoje, prekomerne teže, prisilne drže pri opravljanju nekaterih poklicev ali pri športu, največ otiščancev pa nastane zaradi neprimerne obutve (npr. visoke pete).

Ali so kurja očesa nevarna?

Če kurje oko ni oskrbljeno pravilno, lahko povzroči okužbo ali celo globljo rano, ki potrebuje tudi zdravniški nasvet ali pomoč. Okužba se pogosto zgodi, če poskušamo kurje oko na silo odstraniti sami s trganjem in rezanjem. Tveganje je večje zlasti pri sladkornih bolnikih, bolnikih z aterosklerozo in bolnikih z motnjami v prekrvavitvi.

Kurje oko je zoprna težava, pritisk nanjo povzroči neprijeten občutek in lahko tudi zelo boli če pritiska na živce v spodnjih plasteh kože ali celo ob kost.

Kurja očesa niso nalezljiva, saj ne gre za infekcijsko bolezen.

Odstranjevanje kurjih očes

V primeru otiščancev najprej poskusimo najti vzrok zakaj so nastali prav na teh mestih ter poskušamo preprečiti morebitni nastanek kurjih očes. Pomagamo si lahko z zaščitnimi blazinicami in obročki, ki ublažijo drganjenje. Pomembna je tudi primerna obutev, ki naj se dobro prilega in je dovolj široka.

Noge je potrebno tudi ustrezno negovati in uporabiti izdelke, ki kožo dodatno zmehčajo.

Načini za odstranjevanje otiščancev so:

  • nanos Oxilver Skin Gel za kožo z aktivnim kisikom in ionskim srebrom: ta s procesom oksigenacije poskrbi za hitrejšo obnovo spremenjene površine kože. Trn otiščanca ali kurjega očesa zaradi prisotnosti aktivnega kisika in ionskega srebra propade, kožna tvorba pa  se vidno zmanjšuje vse dokler popolnoma ne izgine. Dodatek hialuronske kisline in Aloe vere omogoča intenzivno vlaženje in mehčanje površine. Struktura gela omogoča daljši čas delovanja aktivnega kisika in s tem pospešen proces luščenja odebeljene površine. Na spletni strani enikam.si priporočajo, da gel nanesemo v tanki plasti, pustimo nekaj časa delovati, nato pa predel odmakamo v topli, osoljeni kopeli, in si pomagamo s pilico. Postopek ustrezno dolgo ponavljamo, da odstranimo ves odmrli predel. Tretiranje predela je potrebno ponoviti tudi večkrat, odvisno od globine in trdovratnosti kurjega očesa.
  • nanos salicilne kisline: ta raztaplja keratin in  odstrani odmrlo kožo. Nanesemo jo v tanki plasti, nato namakamo v slani vodi ter za tem spilimo predel z otiščancem. Salicilne kisline ne smemo nanesti na zdrav predel kože, saj to lahko povzroči draženje ali poškodbe.