KAJ JE REŠITEV ZA TEŽAVE Z RAZCEPLJENIMI NOHTI?

Nohti so eden izmed tistih delov telesa, ki odraža naše zdravstveno stanje in skrb zanj. Še posebej pri ženskah so urejeni nohti pomemben del brezhibnega videza. Če želimo zdrave, trde in sijoče nohte, moramo najprej poskrbeti za raznoliko, zdravo prehrano. Tako telesu omogočimo potrebno količino beljakovin, vitaminov in mineralov. Nohti na rokah potrebujejo približno 6 mesecev, da zrastejo od baze do vrha, medtem ko na nogah potrebujejo 1 leto.

Kaj vpliva na strukturo nohtov?

Nohti so zgrajeni iz beljakovine keratin, ki jim daje strukturo, čvrstost in elastičnost, hkrati pa jih tudi ščiti. Keratin naše telo sintetizira iz aminokislin, ki so v hrani, zato je za zdravje nohtov (in tudi las) zelo pomembna prehrana z beljakovinami. Če se nohti na rokah cepijo, nohti na nogah pa so močni, je vzrok zunanji dejavnik – gospodinjska opravila, pogosto umivanje rok ali nepravilna skrb za nohte. Nohte je potrebno ustrezno negovati. Če se pogosto cepijo in lomijo, je običajno glavni krivec pomanjkanje vlage v nohtih. Negativen vpliv hladnega zraka, vetra ter suhih in ogrevanih prostorov pusti na nohtih posledice, saj postanejo suhi krhki ter lomljivi.

Kakšni so znaki razcepljenih nohtov?

Kadar govorimo o razcepljenih nohtih, imamo v mislih težave z nohti, ki se lomijo, cepijo, luščijo in krušijo, so slabe stukture ter izgubijo elastičnost. Razcepljeni nohti so pogosta težava, zlasti žensk starejših od 50 let, pri čemer so v večini primerov prizadeti nohti na rokah. Lomljive nohte lahko razdelimo na suhe (premalo vlage) ter mehke (pogosto preveč vlage).

Zakaj pride do težav z cepljenjem nohtov?

 • zaradi enolične prehrane (prehrana mora biti bogata z beljakovinami, minerali in vitamini),
 • zaradi pomanjkanja vitaminov iz skupine B,
 • zaradi pomanjkanja železa in cinka,
 • zaradi pogostega namakanja nohtov v vodi (pogosto umivanje rok, kuhinjska opravila, uporaba mil in čistil),
 • posledica prepogostega lakiranja nohtov in prepogoste uporabe odstranjevalca laka,
 • nekateri kozmetični postopki lahko povzročijo krhke in lomljive nohte,
 • motnje v delovanju ščitnice (povečano ali zmanjšanje delovanje ščitnice),
 • zaradi avtoimunih bolezni kot so luskavica, lichen planus, lichen striatus, alopecia areata, dermatitis,
 • zaradi glivične okužbe nohtov.
Healthy products and ingredients as source vitamin B7, dietary fiber and natural minerals, concept of nutritious eating

Kako se lotiti nohtnih nepravilnosti?

 1. Odstranitev vzroka V kolikor je mogoče, odstranimo primarni vzrok: izboljšanje dermatoloških težav (dermatitis, glivice), zdravljenje sistemskih bolezni (ščitnica, anemija), izogibanje alergenom/dražilcem, omejitev stika z vodo in detergenti ter redno uporabo izdelkov, ki preprečujejo izsušitev kože in nohtov ter pomagajo vzdrževati primerno vlažnost.
 2. Biotin (vitamin B7 oziroma vitamin H) Biotin je v vodi topen vitamin, ki ga vsebuje več živil, kot so žita, orehi, arašidi, mleko in jajčni rumenjaki. Ta vitamin sintetizirajo tudi črevesne bakterije. Biotin sodeluje pri sintezi keratina in rasti nohtov, izboljša njihovo trdnost in prožnost. Biotin lahko dodajamo prehrani v obliki prehranskih dopolnil.
 3. Železo, cink in silicij Ne le da nohti postanejo krhki in lomljivi, zaradi pomanjkanja železa, lahko spremenijo celo obliko. Nohti za svojo rast potrebujejo cink, za prožnost in elastičnost pa zadostno količino silicija. V kolikor v naši prehrani primanjkuje teh pomebnih mineralov, jih dodajamo v obliki prehranskih dopolnil.
 4. Ustrezno prirezovanje in piljenje Nohte oblikujemo in pilimo z zelo fino pilico ter konice nohtov zaokrožimo v polkrog. Redno piljenje “razcepitve nohtov” in poškodb pomaga preprečiti nadaljnje lomljenje in cepljenje. Nohte pilimo le v eno smer, saj  piljenje “naprej in nazaj” lahko povzroči cepljenje nohtov. Če so nohti debelejši jih je potrebno prej namočiti oz. ustrezno hidrirati z izdelki, ki nohte navlažijo, negujejo ter jim povrnejo voljnost in trdnost.
 5. Uporaba zaščitnih rokavic Pri opravljanju gospodinjskih del, je potrebno uporabljati gumijaste rokavice in pod njimi še bombažne. Izogibati se je potrebno namakanju v topli vodi, ki vsebuje alkalna mila ali agresivna čistila.
 6. Nega z izdelki s pantenolom Pantenol s svojo molekulsko strukturo privlači vlago iz ozračja in veže nase molekule vode. S tem nohte vlaži ter preprečuje njihovo dehidriranje in lomljivost. Enakomerno se porazdeli po površini nohta in na njem ustvari zaščitni sloj, hkrati pa prodre med vlaknastimi proteinskimi molekulami keratina globoko v strukturo nohta. Poleg vlažilne vloge deluje pantenol izrazito regenerativno. Ob stiku z nohti in kožo se pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki pomaga pri izboljšanju trdnosti nohta. Pantenol je poleg aktivnega kisika, glavna sestavina izdelka Oxilver Nail solution za nohte.
 7. Aktivni kisik za okisgencijo in regeneracijo nohtov Novost za izboljšanje strukture nohtov so izdelki na osnovi aktivnih kisikovih spojin – Oxilver Nail solution za nohte, ki neguje in deluje antiseptično, negovalno ter omogoči oskrbo nohtov in obnohtne kože s kisikom. Tako pospešijo proces regeneracije nohtov, poskrbijo za hidracijo, strukturo, trdnost, prožnost, voljnost nohtov ter zdrav in svetleč videz.

VIRI: