Close

Herpes

Kaj je herpes na ustnici?

opar-578

Je okužba z virusom herpesa simpleks tipa 1 (HSV-1). Po nekaterih podatkih je s HSV-1 okuženih 80 – 90 % ljudi. Ko se človek enkrat okuži z virusom herpesa simpleksa, ostane okužen vse življenje.

Izbruh mehurjastih izpuščajev, napolnjenih s tekočino, je običajno najhujši po prvi okužbi, saj telo takrat še nima zgrajenih protiteles. Značilni izpuščaji se pojavijo najprej na mestu okužbe, potem pa se lahko širijo v okolico. Imunski sistem razvije protitelesa in okužbo omeji. Po prvi infekciji se virus umakne v ganglije trigeminusa, kjer ostane, dokler niso oslabljeni imunološki procesi v našem organizmu in lahko pride do ponovnega izbruha izpuščajev. Po reaktivaciji se virus v živčnih celicah začne razmnoževati ter potuje nazaj do kože ali sluznice po živčni celici.

Herpes_1Herpes2Herpes3

Kakšni so simptomi?
Herpes na ustnici traja med 5 in 10 dni, razvoj pa poteka v treh fazah. Za prvo fazo so značilni ščemenje, srbenje, pekoč občutek in bolečina. Koža postane pordela in pojavi se mehurček, ki se razširi v skupek mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Tretji dan mehurčki običajno počijo, razvijejo se boleče razjede, okolno mesto pa je vneto. Nato nastane krasta, ki traja do osmega dne.

Kužnost in prenašanje?
Okužba z virusom HSV-1 se prenaša kapljično ali neposredno s stikom z okuženo osebo. Previdni moramo biti, da se virus ne prenese na druga mesta telesa, kot so oči, spolovila, ipd. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je običajno 10 do 20 dni, bolnik je kužen že dva dni pred pojavom izpuščaja in pet dni po zadnjem zagonu izpuščaja. Ko nastanejo kraste, bolnik ni več kužen. Po preboleli bolezni ostaja virus v telesu v mirujoči obliki, vendar se lahko ponovno aktivira.

Kaj so sprožilni dejavniki?
Virus lahko sproži mnogo dejavnikov: telesna izčrpanost, stres, bolezen, zvišana telesna temperatura, utrujenost, hormonsko stanje, alergije, sonce, hrana…
Pogost vzrok je dandanes predvsem stres. To je tudi razlog, da se običajno pojavi prav v trenutku, ko smo v pričakovanju za nas pomembnega dogodka.

Kaj storiti, ko izbruhne herpes na ustnici?
S tretiranjem področja, ki je prizadeto, je potrebno pričeti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi, kot sta občutek ščemenja in draženje.

Poskrbimo za čistočo, pogosto si umivamo roke, skrbimo za ustno higieno. Če ima herpes naša ljubljena oseba, prihranimo poljube, objeme in dotike do takrat, ko bolezen mine. Prav tako ne uporabljamo skupnega pribora za higieno.

Poskrbimo za naš imunski sistem z vitaminsko-mineralnim pripravkom. Predvsem priporočljiv je dodatek vitamina C in cinka (preventivno 15 – 20 mg cinka, pri ponavljajočih se infekcijah 30 – 50 mg cinka na dan). Cinkovi ioni se nabirajo tudi na membrani virusa in otežujejo njegov vdor v celice. Vitamin E in betakaroten sta podpora pri celjenju. Pozorni bodimo tudi na prehrano. Herpes virus namreč potrebuje za svoje razmnoževanje aminokislino L-arginin. Izogibajmo se živil, bogatih z argininom (čokolada, orehi, mandljni, arašidi, lešniki). Nasprotno pa L-lizin zavira absorpcijo L-arginina iz črevesja. Poleg tega pa naj bi zaviral tudi sintezo beljakovin, ki vsebujejo arginin, ki jih herpes virus potrebuje za svojo replikacijo. Predvsem kombinacija z argininom revne in z lizinom bogate hrane (piščanec, ribe, mleko, jajca, skuta) naj bi ugodno vplivala na boj organizma s herpes virusom.

Skrbite za življenje s čim manj stresa, uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja. Uživajte obilo vitaminov in mineralov, krepite odpornost ter se izogibajte kajenju, kavi in alkoholnim pijačam. Poskrbite za trden spanec in primerno higieno.


Na mesta, kjer je koža občutljiva, suha in razpokana čimprej nanesemo OXILVER gel in sicer čim večkrat v tej začetni fazi (vsaj 5x v prvih 30 minutah). Nato nadaljujte z nanašanjem 4x dnevno, vse dokler ne čutite, da ščemenje in draženje prizadetega mesta ne izgineta. Tako se tudi pravočasno izognete poškodbi povrhnjice in nastanku krast, ki so običajno povezane tudi s pojavom bolečine. OXILVER gel  s procesom oksigenacije poskrbi za hitrejšo obnovo spremenjene površine kože.

Vloga gela je, da kožo neguje in oksigenira ter deluje antiseptično. Gel zaradi strukture omogoča daljši čas delovanja in prodiranja v področja s prizadeto kožo.

Hialuronska kislina in Aloe vera s svojim delovanjem doprineseta k intenzivnemu vlaženju, k večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Zakaj je OXILVER gel drugačen od drugih dosegljivih izdelkov?

OXILVER gel deluje antiseptično, spodbuja obnavljanje kože ter lajša in preprečuje probleme s kožo.

Pin It on Pinterest

Share This