GLIVICE NA NOHTIH IN PRAVOČASNO UKREPANJE

Glivice na nohtih so ena najpogostejših okužb pri človeku, saj prizadanejo približno vsakega desetega Slovenca. Glivična okužba se navadno začne v obliki belih ali rumenih madežev pod vrhom nohta. Ko se glivična okužba razrašča, lahko pride do razbarvanja nohta, noht pa se lahko celo zadebeli in se na robovih začne luščiti. Zelo je pomembno, da ukrepamo zgodaj, takoj ko opazimo spremembe, saj je odstranjevanje zahtevno dolgotrajno.

Zakaj se pojavijo glivice na nohtih?

Glivice se rade zadržujejo v toplem in vlažnem okolju, zato imajo pod nohtom idealne razmere za rast. Naši nohti so zgrajeni iz trde roževine, ki je hrana za glivice, hkrati pa se v njej uspešno razmnožujejo. Kadar se naselijo globoko v roževino in posteljico nohta, je za ukrepanje že prepozno.

Glivice se najpogosteje pojavijo kot posledica poškodb ali nepravilno striženih nohtov, prekomernega potenja ali daljše in pogoste izpostavljenosti vlagi (tesna, nekakovostna obutev). Okužbe so pogostejše pri športnikih, bolnikih s sladkorno boleznijo in pri starejših ljudeh.

Glivična okužba stopal - preverite tudi kožo med prsti

Na nogah se glivična okužba običajno začne med prsti. Lahko se pojavi glivična okužba stopal, pri kateri postane koža srbeča, luskasta, razpokana, pordela in ima neprijeten vonj. Lahko se pojavijo tudi drobni vodeni mehurčki, skelenje in bolečine pri hoji. 

Glivice na nohtih oz. glivična okužba je trdovratna

Pri glivicah na nohtih je pomembno zavedanje, da je okužbo potrebo zdraviti in odstraniti, drugače se bo počasi širila, tudi na druge nohte.  Glivične okužbe nohtov so zelo trdovratne in le redki izdelki lahko okužbo odstranijo. Razlog je pojav odpornosti glivice na antimikotične kreme ali preozek spekter delovanja, zaradi česar izdelek ne uniči vseh sevov glivic.

Če želimo glivice uničiti, moramo učinkovino dostaviti v roževinasto plast ali pod noht, kar težko dosežemo z običajmi protiglivičnimi izdelki. Zadevo oteži tudi počasna rast nohotov, saj mora zdrav noht popolnoma prerasti bolnega, kar lahko traja tudi več kot leto.

Blog - glivice na nohtih 2

Glivice na nohtih - kako lahko preprečimo njihov nastanek?

Čevlji naj bodo zračni, široki in udobni. Sintetične nogavice je potrebno zamenjati z naravnimi materiali, ki dihajo in v katerih se nam noge manj potijo. Pazimo, da nohtov ne poškodujemo z neudobmi čevlji ali napačnim striženjem nohtov, ki se začno vraščati.

Poskrbimo tudi za preventivno nego stopal – pri obiskih savne, fitnesa ali bazenov uporabljamo antiseptične raztopine za nohte in kožo, ki preprečujejo rast mikrobov in uničujejo glivice.

Kako najhitreje do zdravih nohtov?

  1. Okužen noht mehansko odstranimo s piljenjem ali striženjem.
  2. Pilico, s katero pilimo okužen noht, vedno razkužimo in ne uporabljamo na zdravih nohtih, saj se lahko okužba prenese na zdrave nohte.
  3. Nohte negujemo z izdelki, ki preprečujejo rast mikrobov ter jih hkrati negujejo ter obnavljajo prizadeto površino. Za zelo učinkovitega se je izkazal AKTIVNI KISIK, ki je glavna sestavina v izdelku OXILVER® Nail solution za nohte. Raztopino je potrebno nanesti vsaj 3x na dan na vse nohte (tudi če je sprememba vidna samo na 1 nohtu) in na kožo v bližini okužbe.
  4. Koristen je nanos etričnega olja (sivka, čajevec…), ki bo dodal prizadeti površini elastičnost in olajšal obnovo nohta.
  5. Pri odstranjevanju glivic sta pomembni tudi redna higiena kože in nohtov ter menjava nogavic in perila, ki je v stiku z okuženo površino.
  6. Razkužujemo tudi čevlje.
  7. V nepredovanih primerih okužbe je koristna tudi strokovna pedikura.
Blog - glivice na nohtih 2

OXILVER® Nail solution za nohte nohte oskrbi s kisikom, aktivira njihovo obnovo in neguje prizadeto površino. Vsebuje aktivni kisik, ki ga naše telo že uporablja v obrambi proti mikrobom. OXILVER® Nail solution za nohte ne deluje le na ozek spekter glivic, kot številni izdelki za zdravljenje glivičnih okužb. Zaradi drugačnega mehanizma delovanja zavira razmnoževanje vseh sevov ter tako omogoča boljši učinek pri težavah z glivičnimi spremembami na nohtih. Aktivni kisik se sprosti ob stiku raztopine s površino nohta in v kombinaciji z ioniziranim srebrom in pantenolom, nohte ne le oksigenira in regenerira, ampak tudi čisti, neguje in vlaži. Dopolnilni učinek vseh sestavin še okrepi antiseptično delovanje in zavrtje razmnoževanja mikrobov. Pantenol je edina sestavina, ki lahko prodre v strukturo nohta vsaj 1 milimeter in tako omogoča prodiranje aktivnega kisika v plasti nohta. Po uporabi OXILVER® Nail solution za nohte nohti postanejo svetleči, trdni in manj lomljivi. Odebeljena površina nohta se zmehča, obarvanost se odstrani, kar je osnova za hitrejšo obnovo in izraščanje zdravega nohta.

Blog - glivice na nohtih 2 in Oxilver nail Solution

Viri:

Westerberg DP, Voyack MJ. Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment. Am Fam Physician. 2013 Dec 1;88(11):762-70. PMID: 24364524. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24364524/