GLIVICE NA NOHTIH IN 5 DEJSTEV

Poletje je v polnem razmahu. V toplejšem delu leta radi pokažemo več gole kože, s tem pa razkrijemo tudi svoja stopala in nohte. Vsi se strinjamo, da ni nič kaj lepo videti neurejenih stopal s spremenjenim videzom nohtov zaradi glivic. Te težave pa niso le lepotna hiba, ampak resnejša težava ali celo bolezen. Zato je pomembno, da negi nohtov in stopal posvetimo prav posebno pozornost in poznamo glavne značilnosti okužb.

SPREMENI SE STRUKTURA IN IZGLED NOHTOV

Glivice na nohtih se kažejo kot rumeno, zeleno ali celo rjavo do črno obarvani, zadebeljeni in krhki nohti na rokah ali nogah, zlasti na palcih nog. Na nogah se glivična okužba običajno začne med prsti. Lahko se pojavi glivična okužba stopal, pri kateri postane koža srbeča, luskasta, razpokana, pordela in ima neprijeten vonj.

NAJPOGOSTEJE SE POJAVIJO ZARADI PREKOMERNEGA POTENJA IN POŠKODB NOHTOV

Glivice na nohtih najbolje uspevajo v toplem in vlažnem okolju, kot so zaprti in vlažni čevlji. Za okužbo zadostuje tudi stik z okuženo površino v bazenih, savnah in telovadnicah, kjer hodimo bosi. Dejavniki, ki lahko pripomorejo k okužbi so tudi športne poškodbe nohtov ali nošenje tesne obutve in sintetičnih nogavic.

Okužbe so pogostejše pri športnikih, bolnikih s sladkorno boleznijo in pri starejših ljudeh, ki imajo bolezni perifernega žilja ali živčevja, ali pa so imunsko oslabeli. Tudi jemanje določenih zdravil (za zdravljenje rakavih obolenj itd.) pripomorejo k večji dovzetnosti za glivične okužbe.

NISO VSE SPREMEMBE NA NOHTIH POSLEDICA OKUŽBE

Nohti so lahko spremenjeni tudi zaradi poškodb ali vplivov iz okolja. Vzroki so lahko različna bolezenska stanja, uživanje nekaterih zdravil ali neustrezna prehrana. Če nismo prepričani za kakšno stanje gre, je potrebno spremembe pokazati zdravniku, največkrat dermatologu.

GLIVICE SO PRENOSLJIVE

Glivična okužba ni le lepotna, temveč tudi zdravstvena težava. Okužbo je potrebno zdraviti, da se ne prenese na druge dele telesa ali na druge ljudi. Posledice nezdravljene okužbe so lahko brazgotine na koži, bolečine pri hoji zaradi zadebeljenih nohtov, večja je tudi možnost bakterijske okužbe. V primeru, da gre za razširjeno okužbo in spremembe na koži in nohtih trajajo dlje časa ali pa se stanje ne izboljša po dveh do treh tednih samozdravljenja, je potrebno obiskati zdravnika.

TRETIRANJE GLIVIČNIH OKUŽB JE TRDOVRATNO, ZATO JE POTREBNA VZTRAJNOST

Glivice na nohtih in koži oziroma glivične okužbe kože in nohtov so lahko mešane okužbe med več kot 100 znanimi glivičnimi sevi. Procesa odstranjevanja okužbe se moramo lotiti celovito, kar zajema tretiranje, piljenje in ustrezno higieno ter uporabo ustreznih izdelkov. Pomemben pogoj pri odstranjevanju glivic sta tudi redna higiena kože in nohtov ter menjava nogavic in perila, ki je v stiku z okuženo površino. Pri glivični okužbi nohtov moramo nohte redno striči in piliti zadebeljene okužene površine. Razkužiti moramo tudi čevlje in pribor, s katerim si urejamo in pilimo nohte, da ne prenašamo glivične okužbe še na druge predele kože in nohtov. Glivične okužbe so trdovratna in pogosto ponavljajoča tegoba, ki jo je praktično nemogoče v celoti odpraviti le z uporabo enega antimikotika. Včasih je potrebna kombinacija različnih izdelkov, ki delujejo antiseptično in preprečujejo nastanek in širjenje okužbe. Za zelo učinkovite so se izkazali izdelki z AKTIVNIM KISIKOM, inovativno sestavino izdelka OXILVER® Nail solution za nohte. Nohte oksigenira in regenerira, hkrati pa izboljša trdnost in strukturo nohtov ter povrne njihov sijaj.