EKCEM NA ROKAH IN 5 RAZLOGOV ZANJ

Ekcem na rokah je boleč in neprijeten. Lahko povzroči pordelost, srbečico, razpoke in razjede, mehurje ter zelo suho kožo, ki se lušči. Med izbruhom so lahko prizadeti tudi hrbtišče rok in prstov ter notranja stran zapestja, spremembe se pojavijo tudi na nohtih. Brez ustreznega tretiranja lahko ekcem na rokah postane kroničen. Vsakodnevna opravila, kot so zapiranje gumba ali delo na računalniku, lahko postanejo otežena.

Ekcem na rokah običajno povzroči več povezanih vzrokov, tako genetika kot kontaktni alergeni in dražilne snovi – vpliv okolja. Zaradi genetske nagnjenosti so nekateri ljudje dovzetnejši za zunanje snovi in alergene ter je bolj verjetno, da se jim razvije ekcem na rokah.

Kaj v našem okolju torej lahko povzroči izbruh? Predstavljamo 5 najpogostejših sprožilcev ter nasvete kako omiliti težave.

EKCEM NA ROKAH IN IZPOSTAVLJENOST VODI

Nenehno umivanje rok lahko poruši zaščitno pregrado kože, še posebej pri občutljivi koži, ki je nagnjena k suhosti. Naravni vlažilni faktorji v koži so sestavljeni iz vodotopnih spojin, kot je hialuronska kislina. Ker so higroskopski, absorbirajo in zadržujejo vlago v koži. Površinski lipidi pa delujejo kot bariera in pomagajo zadržati to vlago v koži. Dolgotrajno namakanje rok v vodi (sploh vroči vodi) odstrani površinske lipide, kar povzroči izhlapevanje vode iz globljih plasti kože.
Ekcem na rokah in izpostavljenost vodi

Kako se temu izogniti:

Za pomivanje posode in druga mokra opravila uporabimo zaščitne rokavice, najbolje iz vinila. Rokavice iz lateksa lahko povzročijo alergijske reakcije, zato se jim je bolje izogniti. Za umivanje rok, uporabljamo  blago milo brez dišav, konzervansov in barvil ter mlačno vodo. Po umivanju si roke nežno osušimo in nanesemo vlažilno kremo oziroma najbolje mazilo. Če so mazila preveč mastna za uporabo čez dan, jih nanesemo ponoči.

EKCEM NA ROKAH IN IZPOSTAVLJENOST ALERGENOM ALI DRAŽILNIM SNOVEM

Ekcem na rokah pogosto povzroči ali poslabša izpostavljenost kemikalijam, ki delujejo dražilno – alkohol, belila in čistila ter snovem, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo, na primer parfum ali stik z nekaterimi rastlinami, cvetnim prahom, pršicami, prahom, plesnijo. Tudi tkanina lahko poslabša ekcem na rokah. Drgnjenje ob sintetične tkanine in volno lahko sproži cikel srbenja in praskanja, ki poslabša stanje. Lahko pa je ekcem posledica izpostavljenosti senzibilizirane osebe vzročnim kontaktnim alergenom (kromati, nikelj, dišavne spojine, sestavine gume).

Kako se temu izogniti:

Najprej moramo poskrbeti, da odstranimo sprožilce, ki spodbudijo nastanek ekcema. Ob ustrezni izključitvi alergogenih ali dražilnih dejavnikov iz hrane, prostora, čistilnih sredstev, lahko roke zaščitimo tako, da med opravljanjem gospodinjskih opravil nosimo vinilne ali bombažne rokavice.

EKCEM IN STRES

Stres povzroči povečano izločanje hormonov, vključno s kortizolom in adrenalinom, ki zavirajo imunski sistem in povzročijo vnetni odziv v koži. Izbruh ekcema lahko povzroči še več stresa, kar vodi v začaran krog. Velik čustven ali fizični stres je običajno povezan z nastankom dishidrotičnega ekcema, ki povzroča nastanek drobnih vodenih mehurčkov, napolnjenih s tekočino.

Kako se temu izogniti:

Poskrbimo za dovolj spanja in zdrav življenjski slog. Telesna vadba je odličen način za obvladovanje stresa.  Zelo pomembno je tudi pravilno dihanje – če se znajdemo v stresni situaciji, počasi in globoko vdihnimo skozi trebuh ter izdihnimo skozi usta.

EKCEM IN TOPEL TER SUH ZRAK

Temperatura in vlaga v zraku sta dejavnika, ki vplivata na zdravje naše kože. Poleti sta relativna vlaga v ozračju ter temperatura višji, koža izloča več sebuma, kar ji daje zdrav, sijoč videz. Pozimi je naša koža dlje časa izpostavljena toplim, ogrevanim prostorom in suhemu zraku, zato se izhlapevanje vode iz kože poveča, hkrati pa se zmanjša tudi izločanje sebuma. Rezultat je suha in dehidrirana koža.

Kako se temu izogniti?

Kožo zaščitimo. S pomočjo ustreznih negovalnih kozmetičnih izdelkov, želimo zagotoviti vlago v globljih plasteh kože ter hkrati preprečiti njeno izhlapevanje – uporabimo lahko emulzijo (ali kapljico lekarniškega olivnega olja na mokri koži), ki kožo hkrati vlaži in masti. Zelo priljubljeni so tudi vlažilci zraka, ki povečajo relativno vlago v prostoru.

Ekcem na rokah in topel ter suh zrak

EKCEM IN POTENJE

Prekomerno znojenje lahko povzroči draženje kože ter hkrati poveča možnost nastanka kožnih bolezni – bakterijskih in glivičnih infekcij. Slan znoj namreč poslabša srbenje, zaščitna plast kože je poškodovana, kar lahko ob dodatnem praskanju privede do infekcije. Nekatere raziskave kažejo, da so ljudje z ekcemom bolj nagnjeni k prekomernemu znojenju.

Kako se temu izogniti:

Z brisačo obrišemo znoj in speremo z mlačno vodo, da preprečimo kopičenje slanega znoja. Po umivanju je potrebno obnoviti zaščitno kislinsko odejo kože in nadomestiti izgubljene hranilne in lipidne snovi z lahko emulzijo ali losjonom. V primeru razpok in ranic na koži, je zelo pomembno, da pri negi uporabimo tudi izdelke, ki delujejo antiseptično. AKTIVNE KISIKOVE SPOJINE v kombinaciji z IONSKIM SREBROM v OXILVER® Skin raztopini ali gelu poškodovane predele kože očistijo ter poskrbijo za hitrejšo obnovo. Dodani hialuronska kislina in Aloe vera kožo intenzivno vlažita ter pospešita celjenje kože.

V primeru razpok in ranic na koži, je zelo pomembno, da pri negi uporabimo tudi izdelke, ki delujejo antiseptično. AKTIVNE KISIKOVE SPOJINE v kombinaciji z IONSKIM SREBROM v OXILVER® Skin solution za kožo ali OXILVER® Skin Gel za kožo. OXILVER® Skin solution za kožo ali OXILVER® Skin Gel za kožo poškodovane predele kože očistijo ter poskrbijo za hitrejšo obnovo. Dodani hialuronska kislina Aloe vera kožo intenzivno vlažita pospešita celjenje kože.