BRADAVICE IN OTIŠČANCI

OH, TE NADLEŽNE BRADAVICE IN KURJA OČESA

Naša stopala so lahko prizadenejo številne nevšečnosti, ki nam onemogočajo lahek poletni korak. Vzroki zanje so običajno posledica neustrezne obutve, poškodbe stopal ali posledica drugih bolezni. Kurja očesa ali otiščanci ter bradavice, so poleg glivičnih okužb in vraščenih nohtov najpogostejše nadloge na nogah in rokah. Kakšna pa je sploh razlika med kurjim očesom in bradavico?

BRADAVICE

Bradavice so majhne tvorbe, ki jih povzroča okužba kože s humanimi papiloma virusi (HPV). Odkritih je bilo več kot 150 tipov HPV, različni tipi pa povzročajo različne vrste. Bradavice so nenevarne spremembe na koži, običajno majhne, okrogle ali nepravilnih oblik, na otip grobe ter čvrste. Ker gre za infekcijsko bolezen, ki se lahko prenašajo z ene osebe na drugo ter na druge predele telesa, pri čemer za popoln razvoj potrebujejo od dva do šest mesecev.
Bradavice kot majhne tvorbe
Velja poudariti, da se vsak imunski sistem na HPV virus odzove različno, zato sploh ni nujno, da se bodo bradavice, ko pridemo v stik z virusom, kar avtomatično pojavile. Večina oblik virusa se prenaša s spolnimi odnosi ali z neposrednim stikom kože oziroma preko predmetov, kot so denimo brisače, kuhinjske krpe itd. Virus se navadno razširi skozi poškodovano kožno tkivo, na primer skozi poškodovano obnohtno kožico, odrgnine ali rane. Tudi z grizenjem nohtov lahko virus prenesemo po prstih in okolici nohtov.

Bradavice in vrste

 • Navadne bradavice se največkrat pojavijo na rokah in nogah, torej na mestih, ki so večkrat poškodovana. Lahko se pojavijo tudi na drugih predelih telesa. Po barvi so rumenkaste, rjavkaste ali sivkaste.
 • Ploščate bradavice so druga vrsta bradavic, ki so pogoste na obrazu, so rjavkasto-rumene barve in so lahko v skupinah.
 • Majhne, podolgovate in tanke bradavice so filiromne bradavice in jih imajo ljudje pogosto na vratu, ustnicah, vekah.
 • Poznamo še genitalne bradavice, ki so v predelu genitalij pri obeh spolih. So podolgovate, mehke in se pogosto pojavljajo v skupinah.
Bradavice - primer 1
Bradavice - primer 2

Običajne bradavice so navadno popolnoma nenevarne in sčasoma izginejo same od sebe. Vendar se veliko ljudi odloči, da jih odstranijo, saj se jim zdijo moteče. Črne pikice, ki jih vidimo na bradavici, so krvne žile, ki bradavico oskrbujejo s hranili. Prav zato, če bradavico poškodujemo, ta zakrvavi.

Kako odstraniti bradavice?

V kolikor bradavic ne tretiramo, lahko po mesecih ali letih izginejo same od sebe. Seveda je to odvisno od velikosti in mesta bradavice. Strokovno spremljanje ni potrebno. Pri otrocih bradavice navadno izginejo hitreje. Sicer naj bi se bradavice pojavile pri približno tretjini otrok, raziskave pa so pokazale, da jih 50 odstotkov izgine v roku enega leta, 70 odstotkov pa po dveh letih.

Učinkovite metode za odstranjevanje so:

 • nanos salicilne kisline ali mlečne kisline (obliži, ki so prepojeni z raztopino ene ali druge);
 • krioterapija (zamrznitev s tekočim dušikom);
 • elektrodesikacija (vstavljanje električnega impulza na mesto prizadetih celic);
 • odstranitev z laserjem;
 • odstranitev z negovalnimi izdelki, ki delujejo blago antiseptično (npr. aktivne kisikove spojine) ter pri tem pomagajo pri oksigenaciji in hitrejši regeneraciji kože;
 • učinkoviti so izdelki, ki bradavico zmehčajo in olajšajo njeno luščenje kar pomeni, da kožo z mestom bradavice dovolj navlažimo oz. hidriramo (npr. izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino in Aloe vero).

Odstranjevanje bradavic z laserjem, krioterapijo in elektrodesikacijo poteka pod strokovnim nadzorom zdravnika ali pedikerja. Izjemno učinkovita je kombinacija teh metod z izdelki z aktivnimi kisikovimi spojinami, ki jih lahko vsakodnevno uporabljamo doma.

OTIŠČANCI ALI KURJA OČESA

Otiščanec ali kurje oko je odebelitev kože, ki raste pod kožo v stožčasti obliki. Je trnu podoben tujek iz poroženelih celic, ki ima sposobnost prodiranja v spodnje plasti kože, ki je prepredena z živci. Koža jih ustvarja zato, da obvaruje in zaščiti občutljivo kožo, ki se pretirano drgne ob trdo podlago. Navadno se kurja očesa pojavljajo na prstih nog ali na blazinicah stopal. Lahko nastanejo zaradi nepravilne hoje, prekomerne teže, prisilne drže pri opravljanju nekaterih poklicev ali pri športu, največ otiščancev pa nastane zaradi neprimerne obutve (npr. visoke pete).
Otiščanec - primer 1
Če otiščanci niso oskrbljeni pravilno, lahko povzročijo okužbo ali celo globljo rano, ki potrebuje tudi zdravniški nasvet ali pomoč. Kurje oko ali otiščanec je zoprna težava, pritisk nanje povzroči neprijeten občutek in lahko tudi zelo boli, če pritiska na živce v spodnjih plasteh kože ali celo ob kost. Za razliko od bradavic otiščanci ne krvavijo, v kolikor ni poškodovano okolno tkivo. Kurja očesa tudi niso nalezljiva, saj ne gre za infekcijsko bolezen.

Odstranjevanje kurjih očes

V primeru otiščancev najprej poskusimo najti vzrok zakaj so nastali prav na teh mestih ter poskusimo to preprečiti. Noge moramo ustrezno negovati in uporabiti izdelke, ki kožo dodatno zmehčajo.

Načini za odstranjevanje otiščancev so:

 • nanos salicilne kisline. Ta raztaplja keratin in odstrani odmrlo kožo. Nanesemo jo v tanki plasti, nato namakamo v slani vodi ter za tem spilimo predel z otiščancem. Salicilne kisline ne smemo nanesti na zdrav predel kože, saj to lahko povzroči draženje ali poškodbe;
 • nanos izdelka, ki kožo navlaži in s tem zmehča, s čimer se poroženela koža lažje odstrani. Taki so npr. izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino in Aloe vero. Obe sestavini doprineseta k intenzivnemu vlaženju kože, k njenemu zmehčanju in večji prožnosti. Nanesemo ju lahko tudi na okolno mesto, saj s tem poskrbimo, da je celoten predel ustrezno navlažen in koža se bo tudi sama prej odstranila odmrli predel;
 • nanos izdelka z aktivnimi kisikovimi spojinami, ki delujejo blago antiseptično.
Oxilver® Skin gel za kožo. Vsebuje kombinacijo AKTIVNEGA KISIKA in IONIZIRANEGA SREBRA, deluje antiseptično ter s procesom oksigenacije poskrbi za hitrejšo obnovo spremenjene površine kože. Zasevki bradavice, njene globoko prodirajoče korenine ter trn otiščanca zaradi prisotnosti aktivnega kisika in ionskega srebra propadejo, kožna tvorba pa se vidno zmanjšuje vse dokler popolnoma ne izgine. Dodatek hialuronske kisline in Aloe vere omogoča intenzivno vlaženje ter tako učinkovito mehča površino. Gel omogoča daljši čas delovanja in s tem pospeši proces luščenja odebeljene površine, ki jo redno odstranjujete. Tretiranje predela je potrebno ponoviti tudi večkrat, odvisno od globine in trdovratnosti posamezne bradavice ali otiščanca.